V jednom z domů v Přednádraží asi znovu poteče voda

16. srpen 2012

Vlastník domů v ostravském ghettu Přednádraží už zaplatil dluh za vodu v jedné z budov. Vodárny zatím neví, kdy dodávky obnoví. Lidé jsou bez tekoucí pitné vody už téměř tři týdny.

Obyvatelé mají doma vodu v kbelících či bandaskách. Tak zatím řeší situaci, kdy z kohoutku voda neteče. Vozí ji cisterny. Podnikatel Oldřich Roztočil dluh za odběr vody v jednom z domů už zaplatil.

„Z mé strany jsem vlastně splnil všechno, co jsem v dané chvíli mohl. To znamená úhradu té dlužné požadované částky na tom domě, čestné prohlášení o stavu technických rozvodů. A teď budeme čekat, jakým způsobem bude postupovat OVAK v rámci své plánované práce. Ještě požadují tlakovou zkoušku vnitřního rozvodu,“ upřesnil Roztočil.

To potvrdila i mluvčí vodáren Martina Gavendová. Na klíčovou otázku kdy voda poteče ale odpověď nemá. „Další krok bude ten, že my si budeme prověřovat tento technický stav. Termín nedokážu přesně stanovit, neboť bude nutné zkoordinovat schůzku více subjektů,“ doplnila.

Podnikatel Roztočil stále nevzdává svůj boj s centrální ostravskou radnicí, která už požádala soud, ať nařídí vystěhování obyvatel. A to kvůli havarijnímu stavu budov. Vlastník budov chce úředníky přesvědčit, že právě dům, kde se snaží obnovit dodávky vody, obyvatelný je.

„Budu písemně žádat stavební úřad, aby na středu příští týden se dostavil na kontrolu toho daného domu číslo osm, kdy si myslím, že bude v dostačujícím stavu na to, aby byl vyjmut z těch domů, ve kterých je zákaz je obývat. To by pak znamenalo, že by se s nájemníky mohly uzavřít nájemní smlouvy. A takovým způsobem bych chtěl postupovat u každého domu,“ vysvětluje podnikatel.

Největším problémem zůstává nefungující kanalizace, ke které se nikdo nehlásí.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu