Stavební úřad žádá exekuční vyklizení lokality Přednádraží

8. srpen 2012

Ostravský centrální obvod žádá soud o exekuční vystěhování obyvatel ghetta před hlavním nádražím. Domy jsou podle stavebního úřadu pořád v havarijním stavu. Zůstávají v nich desítky rodin.

Soud by měl rozhodnout do několika dní. Přitom ještě dopoledne se nájemníci s úředníky snažili domluvit, jak vyřeší problémy kolem nefungující kanalizace.

„Takže jdeme bojovat, protože kanalizace prý patří městu,“ pronáší odhodlaně před magistrátem Iveta Horváthová. Tmavé vlasy má drobná žena stažené do culíku, míří s rómskými aktivisty za úředníky.

Majitele domů Oldřicha Roztočila ale šéf odboru životního prostředí dovnitř nepustil. „Z toho, co se teď stalo, jsem zaskočený. Myslím si o tom, co říkám celou dobu. Je to všechno účelové. Nepotřebují, aby do toho mluvil někdo, kdo o tom ví všechno,“ krčí rameny Roztočil.

Po asi hodince se dveře otvírají a romský aktivista Ind Kumar Vishwanathan má na tváři optimistický úsměv. Vymysleli provizorní řešení, místo nefungující kanalizace mohou použít jímky.

„Ale musí projít nějakou zkouškou těsnosti, aby to neunikalo do podzemních vod. Říkají, že si to udělají sami,“ vysvětluje po schůzce aktivista.

Naději záhy spláchla studená sprcha

Jenže odpoledne přichází studená sprcha. Radnice centrálního ostravského obvodu požádala soud o exekuční vystěhování domů.

„Toto se stalo poté, co neuposlechl vlastník domů a také jeho obyvatelé nařízení našeho stavebního úřadu, které padlo 3. srpna. V těchto domech se nadále zdržují lidé, vlastník nezabezpečil domy proti vniknutí, takže my jsme tento krok postoupili dále Okresnímu soudu v Ostravě a žádáme o provedení exekuce, to znamená vyklizení těchto domů,“ potvrdila mluvčí obvodního úřadu Jana Pondělíčková,

Místopředseda ostravského okresního soudu Jaroslav Rakošan řekl, že justice o exekučním vystěhování rozhodne do několika dní.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu