Bezplatné testování lahví na metanol pro veřejnost skončilo

26. září 2012
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji si už lidé nemohou zadarmo otestovat lahve na metanol. Chemici z Vysoké školy báňské to dosud bezplatně prováděli, ale jejich pracoviště už nápor nezvládá.

Hygienici doporučují dvě soukromé laboratoře, ty ale chtějí poplatek. Mnoho, zvláště starších lidí, ale za otestování svých domácích zásob peníze dát nechce. Poplatek je totiž stejný jako cena zakoupené lahve.

„Právě stát by měl pomoct. Lidé si to koupili, zaplatili za to a teď by měli platit ještě za kontrolu, tak to už je hrozné,“ říká Eva Lihotská ze Slatiny na Novojičínsku.

Stará se o matku na vozíku. Doma mají rum a v duši strach, co láhev obsahuje. Dosud v Moravskoslezském kraji, kde si metanol vyžádal nejvíce obětí, lahve zadarmo testovali chemici z VŠB.

„Nestíháme, a nové zákazníky už brát nemůžeme,“ krčí bezmocně rameny akademik Zdeněk Lacný. „Tady kontrolní funkce státu opravdu selhala a měla by tady být nějaká služba veřejnosti, když už to zašlo tak daleko. Pokud půllitrovka nějakého rumu stojí 120 korun a dát stovku nebo dvě za analýzu je opravdu na pováženou, co s tím udělat.“

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) ale stát domácnostem testy neuhradí.

autor: ada
Spustit audio