Ostrava se připravuje na první romské volby

14. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Ostravští Romové mezi sebou hledají zástupce pro jednání s úřady. Vyzval je k tomu ostravský magistrát.

V Ostravě by se už příští rok mohly uskutečnit první romské volby. Vzejde z nich speciální rada, která bude fungovat jako prostředník mezi ostravskou menšinou a místními úřady. Magistrátu ani romským aktivistům se totiž nelíbí, že se do role samozvaných zástupců mohl až doteď pasovat prakticky kdokoliv.

„Na radnici chodí čím dál tím víc Romů říkat, že oni jsou takzvaně romští představitelé, že oni hájí Romy, mají třeba ubytovny. A tihle lidé chodí jednat ve svých osobních zájmech,“ zlobí se romský aktivista Imrich Horvát.

Volby by podle něj problém vyřešily. „Pokud má být nějaký takový představitel, který má právo za Romy mluvit, tak by si ho sami Romové měli zvolit,“ dodává.

Nápad vzbudil ohlas i mezi samotnými Romy, třeba podle Adama Žigy z Ostravy- Přívozu by to usnadnilo vyjednávání s úřady.

„Někdo takový tady chybí. Mělo bych jich být několik a měli by to být Romové, kteří něco vědí,“ míní Adam Žiga.

„Aby ten člověk měl nějakou důvěru a bylo jasné, že jeho záměr je skutečně jednat v zájmu celé komunity,“ dodává Ivanka Čonková ze sdružení Konexe, které pomůže volby v Ostravě zorganizovat.

Nebude to jednoduché, chce to čas

„Není to tak jednoduché, protože ta komunita nikdy k podobným aktivitám dlouhodobě vyzývaná nebyla a potřebuje se na to připravit. Takže nejprve musí vzniknout nějaká volební rada, pak musí být prostor na to, aby mohli přijít kandidáti. Ti musí mít připravený program, který by odpovídal požadavkům toho, jak má ten zástupce vypadat,“ upřesňuje Čonková.

K založení Rady vyzval ostravské Romy náměstek primátora Zbyněk Pražák, který chce s romskou menšinou řešit oblasti bydlení, zaměstnanost a vzdělávání.

V Ostravě už kvůli volbám vznikl čtyřčlenný přípravný výbor. Pokud se přihlásí dostatek kandidátů, mohli by jít Romové ke svým volbám už příští rok v dubnu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio