Havířovští pejskaři se bojí o své psy

25. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Mezi havířovskými pejskaři se šíří panika. V oblíbené odpočinkové zóně u řeky Lučiny se totiž objevují varovné nápisy, které upozorňují na nebezpečné návnady.

Kvůli otravě jedem na krysy už musela jedna majitelka psa utratit a na neznámého pachatele podala trestní oznámení. Pejskaři teď svá zvířata mnohem víc hlídají.

„Je to smutné. Všichni v okolí jsou z toho pobouření a je to spíš každému líto,“ říká paní Lenka. Svého pejska teď nepouští z dohledu.

Pejskaři k řece Lučině míří hlavně za klidem a velkým prostorem, kde se mohou psi dostatečně vyběhat. Mnozí majitelé, kteří byli zvyklí své psy pustit z vodítka, teď ale musejí být opatrnější.

„Máme to tady rádi, chodíme sem všichni. Byli bychom velmi neradi, kdyby se cokoli stalo. Snažíme se je nějak hlídat. Velký pes by se z toho údajně nějak vylízal, ale je fakt těžké to ignorovat,“ dodává pan Martin a se svou fenkou Ruby se vydává k nedalekému lesíku.

Před jedem na krysy varují pejskaře v některých místech letáky. Na nich autor červeným písmem upozorňuje hned na několik otrav. Policie ale zatím obdržela jen jedno trestní oznámení, a to majitelky, která kvůli sežrané návnadě musela svého psa utratit. Další případy zatím nepotvrdili ani havířovští veterináři.

Operace u veterináře. Ilustrační foto

Otráveného psa přijali ve veterinární ordinaci Tomáše Maška. „Pitvou a laboratorním vyšetřením se prokázala otrava bromadiolem, což je návnadový jed na hraboše, potkany. V zásadě jediný případ, který byl této otravy u nás a pokud to mám podloženo informací z laboratoře, tak i v Havířově,“ říká lékař.

I kvůli jarním deratizacím teď pejskařům radí, aby při procházkách svým psům nasazovali víc náhubek.

autor: stj
Spustit audio