Ostrava-Jih chce sloučit dvě školy v jedné ulici. Návrh radních ale kritizují rodiče

12. listopad 2015

Zastupitelé nejlidnatějšího ostravského obvodu dnes budou rozhodovat o problematickém sloučení škol. Kvůli klesajícímu počtu dětí i úsporám chce radnice narychlo spojit menší Základní a mateřskou školu Mitušova 8 s nedalekou školou Mitušova 16. To se ale nelíbí rodičům, kteří se bojí, že na změnu doplatí jejich malí školáci.

„Nesouhlasím s tím,“ říká Pavel Šreiner, který má dcerku v první třídě na ZŠ Mitušova 8. „Prvňáci by ve škole měli být v menším počtu a ne aby jich tam sedělo třicet, kde paní učitelka by určitě neměla tolik času se jim věnovat,“ dodává.

Zpráva o nečekané změně, kterou připravila radnice, se k rodičům dostala teprve před pár dny. I proto se ve velkém bouří a podepisují petici.

„Podílela jsem se na podpisech, sbírala jsem je po rodičích dva dny a doufám, že to k něčemu bude a že nám to pomůže,“ říká Patricia Galušková s petičním archem v ruce.

Rozhodnutí radních těžce nesou i zaměstnanci školy, kteří nevědí, co bude dál. „Není ani pololetí a ani konec školního roku. Běží programy, běží výuka, máme materiály, třídní knihy, žákovské knížky a další školní dokumenty a najednou od 1. 1. by to měla být – doufám, že to tak nebude – jiná organizace, takže toto je velmi zvláštní,“ naznačuje zástupce ředitelky Robert Novotný.

Podle plánů radnice by se část školáků měla od ledna přesunout o kus dál. Zbytek by do konce školního roku zůstal na stejné adrese a v dalších letech by současnou starou budovu opustily děti úplně.

„Tím, že se pokusíme školství optimalizovat, to znamená některé školy utlumit, tak dosáhneme efektivnějšího využití prostoru škol a možná i kvality vzdělávacího procesu,“ vysvětluje za radnici nejlidnatějšího obvodu Milan Stoch (vedoucí odboru strategického rozvoje vztahů s veřejností, školství a kultury).

Konečné rozhodnutí bude na zastupitelích obvodu, kteří budou o sloučení škol hlasovat odpoledne.

autor: stj
Spustit audio