Problémy s ledvinami má v Česku každý desátý. Lékaři v rámci Dne ledvin zvou na preventivní vyšetření

10. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Dlouhé hodiny musejí trávit v nemocnici lidé, kterým selžou ledviny. Obvykle několikrát týdně totiž dojíždějí na dialýzu, při které se jim z těla odvedou škodlivé látky. A to až do doby, než se dočkají transplantace ledvin.

Mezi tisíce pacientů, kteří potřebují dialýzu, se nově zařadila i prodavačka Oldřiška Waňková z Bohumína. Jako mladá dívka si při úraze poranila ledvinu, potíže se ale ozvaly až o desítky let později.

„V 46 letech jsem začala omdlévat panu vedoucímu v obchodě za pultem. Tady mi pak hodně pomohli,“ říká v dialyzačním křesle paní Waňková. „Na dialýzu chodím třikrát týdně na čtyři hodiny a je mi dobře,“ dodává.

Poslední léta měla velké problémy. Byla tak unavená, že když přišla z práce, už jen spala. „Nemohla jsem chodit, špatně se mi dýchalo. Teď už je všechno lepší. Chodím do práce na tři hodiny a doma normálně funguji, uklízím. Mám normální život,“ pochvaluje si paní Waňková.

S vyšetřením ledvin by neměli váhat hlavně starší

Podle lékaře dialyzačního střediska v Bohumíně Roberta Rakowského by s vyšetřením ledvin neměli váhat hlavně starší lidé.

„Potom lidé, kteří se léčí s vysokým tlakem, lidé, kteří mají v rodině nějakou anamnézu poškození nebo selhání ledvin. Vyšetřit by se také měli nechat lidé, kteří mají v rodině výskyt diabetu,“ upřesňuje lékař.

Paní Oldřiška Waňková měla nejdříve z dialýzy obavy. Teď už je pro ni běžná součást dne.

„Chodím tady ráda, protože mi hodně pomohli. Jsem ráda, že žiju a že mi je dobře,“ uzavírá.

autor: iha
Spustit audio