U soudu vypovídali svědci v případu havárie ve Studénce

22. červen 2011

Padesátikilogramová maketa mostu ze Studénky je ode dneška v jednací síni ostravského soudu, který řeší železniční neštěstí. Svědci využívají model k tomu, aby přesně ukázali technologie a stavební postupy.

Před justiční budovou zastavuje dodávka a z ní parta silných chlapů vynáší obrovskou dřevěnou bednu. Míří s ní rovnou do jednací síně, uvnitř bedny se skrývá přesná maketa mostu.

„Je to model v měřítku asi 1:50 a budeme na něm chtít ilustrovat způsob, jakým došlo k pádu toho mostu,“ popisuje právník Josef Zubek, který zastupuje hlavního dodavatele stavby.

Plastovou a v barvě vyvedenou maketu využil například svědek Ivo Prokop. Pro kraj vypracoval hlavní projekt stavby a je přesvědčený, že se na trati měla alespoň nařídit snížená rychlost vlaků.

„Jednání s dráhami bylo tak složité a z jejich strany tak nekompromisní, že tyhle věci byly téměř neprůchodné. A jejich finanční požadavky na výluky byly tak extrémní, že investor na to nechtěl přistoupit, takže nás tlačil, abychom vymysleli nějakou možnost, jak most opravit i bez výluk,“ popisuje Prokop.

Přísné podmínky byly na místě, oponuje Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty. „Jedná se o koridorovou trať spojující sever a jih Evropy, takže náklady na vyloučení provozu po celou dobu výstavby by samozřejmě byly veliké. Bylo přesně vyspecifikováno mimo jiné, pokud bude s konstrukcí manipulováno, že to nesmí být za železničního provozu a tak dále,“ dodává Halla.

Už příští týden začnou u soudu vypovídat znalci, kteří zpracovali posudky o příčinách nehody.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu