Boj s nezaměstnaností bude hlavním úkolem nové krajské koalice

19. říjen 2016

Moravskoslezský kraj musí mít lepší pověst, aby se z něj nestěhovalo tolik lidí. Tuto větu bude, i když zřejmě ne v tak stručné podobě, obsahovat programové prohlášení nové krajské rady. Hotové by mělo být ke konci roku. Připomeňme, že hnutí ANO, ODS a lidovci už podepsali koaliční smlouvu a právě zaměstnanost označily všechny tři strany jako jeden z největších úkolů.

„Je to hrozné. Mi i manželovi je před padesát a je pro nás těžké sehnat práci,“ říká jedna z námi oslovených žen v Ostravě. „Prostě jsem se dostala do kategorie padesát plus a tady v ostravském regionu, to vám můžu říct, je to absolutní handicap,“ dodává další.

Tyto dvě ženy z Ostravy spojují dvě věci – je jim přes padesát a hledají práci. Lidé vyššího věku by přitom mohli mnoha firmám a zaměstnavatelům výrazně pomoci, říká budoucí hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Mimochodem poslední čísla ukazují, že sice klesl počet nezaměstnaných, ale o to více narostl počet volných pracovních míst. To znamená, že tohle budeme muset nějak řešit. Připravujeme tým, který to bude nějak podporovat, a bude muset vytvořit observatoř trhu práce, abychom zjistili, kde v kterých profesích a z jakého časového hlediska nám tito lidé budou chybět,“ vysvětluje Vondrák.

Vedle řešení potíží s vyloučenými lokalitami je právě otázka zaměstnanosti a tím pádem větší atraktivity regionu pro novou krajskou vládu klíčová. Musí se také sáhnout do oblasti středního školství, dodává Jakub Unucka. Za ODS obsadí jedno z osmi míst náměstka hejtmana.

„Setkal jsem se se spoustou firem, kde si platí učitele. Přichází do firem kluci, kteří, když jim dáte něco rozřezat na pětiny, neví, co to je. Takže matematika ve školách, technické obory, tam vidíme velkou potřebu změny pro kraj,“ dodává Unucka.

Podrobnější plány a hlavně jak docílit změny, by měla nová krajská vláda shrnout v programovém prohlášení nejpozději do konce roku.

autor: mrk
Spustit audio