Dobrovolní hasiči v Kopřivnici dostali šest nových aut

26. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Velké omlazení vozového parku dobrovolných hasičů nastalo v Kopřivnici a jejích místních částech. Zatímco městská jednotka se může pyšnit novou cisternou a dodávkou, čtyři menší sbory z místních částí jezdí novými velkými dopravními automobily. Hasiči si je převzali najednou před kopřivnickou radnicí.

Za volant nové hasičské Tatry usedl hasič Tomáš Bartoň. Přímo před námi je takové malé vodní dělo. „Přesný název je nárazníkový monitor a používáme ho třeba při hašení polí. Dosah je 30 metrů při jmenovitém průtoku 800 litrů za minutu,“ popisuje zařízení zástupce velitele kopřivnické jednotky sboru dobrovolných hasičů (SDH).

S Tomášem Melčákem, velitelem jednotky SDH Kopřivnice, teď stojíme před novou hasičskou tatrou. „Když to řeknu lidově, je to skok do 21. století, protože minulá 815 byla 30 let stará. Nyní teda máme novou sedmičku, vylepšenou, která má automatickou převodovku. Při jízdě k zásahu ten strojník může se v podstatě věnovat jenom té jízdě, nemusí myslet na řazení,“ pochvaluje si velitel.

V Kopřivnici jsou ale i menší jednotky v místních částech. Ty dostaly nové dopravní automobily.

„V minulosti měly pouze obyčejné dopravní Avie se starou výbavou nebo i bez výbavy. Teď mají moderní vozy Iveco, které zajišťují jak přepravu družstva, tak i výbavu na provedení toho prvotního zásahu,“ popisuje změnu Tomáš Melčák.

Pořízení šesti nových aut a jejich vybavení vyšlo město na 17 milionů korun. Více než polovinu zaplatila dotace. Právě peníze jsou hlavně pro malé obce největší problém při obnově drahé techniky. Pomáhají proto i profesionální kolegové.

„Technika, která je využívána profesionálními jednotkami a dosáhne určitého stáří, kdy my už vyhodnocujeme, že ji potřebujeme obnovit, tak ji samozřejmě převádíme jednotkám SDH obcí v rámci Moravskoslezského kraje,“ říká Jiří Němčík z krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Pro příklad není třeba chodit daleko. Právě v Kopřivnici jezdí s novou cisternou automobilový žebřík, který původně sloužil na Opavsku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio