Havířovští úředníci hlásí rekordní pokuty za rychlost

23. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Některé radnice v Moravskoslezském kraji si vylepšují rozpočet měřením rychlosti. Například v Havířově od ledna načapaly speciální kamery ve frekventované Dělnické ulici už takřka šest tisíc hříšníků.

Frekventovanou silnici v Dělnické ulici sice hlídají teprve od ledna, už teď ale úředníci hlásí, že podobný počet přestupků nepamatují. I když řidičům hrozí pokuty, nejvyšší povolenou rychlost překračují dál.

„Jsou to bezohlední dravci. Každý by měl brát ohled na značky, na dodržování rychlosti a hlavně na chodce na přechodech,“ říká dvaaosmdesátiletý pan Josef. Opřený o své kolo čeká, až bude moci přejít frekventovanou silnici.

Kromě aut ale některé místní trápí motocykly. Například paní Danuše, která bydlí jen kousek od cesty, se občas nestačí divit. „Jak vidím nějakého motorkáře, jak jede jenom na zadním kole a pálí si to tady, tak si říkám, že by to mělo být přísnější,“ myslí si.

Právě na motorkáře je úsekové měření krátké, protože kamery nevyfotí jejich značku. „Hodně jich je ukázněných, ale takové ty špičky, které vidíme a slyšíme, tam bohužel nějaké radikální řešení nevidíme,“ říká šéf strážníků Bohuslav Muras.

Od ledna překročilo rychlost téměř 6000 řidičů. Havířovský primátor Daniel Pawlas (KSČM) ale tvrdí, že městu nejde o zisk ale o prevenci.

„Pokud řidiči budou dodržovat rychlost, nevyděláme ani korunu. Takže to není o tom, že by si obce vylepšovaly rozpočet, je to o neukázněnosti občanů,“ upozorňuje primátor.

Havířovští úředníci jsou zatím pokut úspěšní, v některých případech se to ale protáhne. „Asi 70 procent provozovatelů vozidel to uzná a určenou částku zaplatí. Zbytek přechází do správního řízení, kde třeba probíhá dokazování a vydává se rozhodnutí, se už lidé mohou odvolat,“ potvrzuje vedoucí havířovského správního odboru Jiří Nowák.

Město nevylučuje, že speciálními kamerami osází i další místa. Pokud se tak stane, muselo by zvýšit množství úředníků, kteří dnes řeší až nečekané množství přestupků.

autor: stj
Spustit audio