Kriminalita na Ostravsku celkově klesá. Přesto přibývá podvodů a krádeží

22. leden 2016

Kriminalita v Moravskoslezském kraji klesla téměř o pětinu. Vyplývá to z nejnovější statistiky trestné činnosti v regionu v minulém roce. Přesto mají policisté na Ostravsku hned po Praze nejvíce práce. Nejčastějším trestným činem je krádež a tři ze čtyř případů spáchali recidivisté.

Každý třetí případ je krádeží anebo krádeží spojenou s vloupáním. Hlavně do osobních automobilů, potvrdil Radim Daněk, náměstek moravskoslezského policejního ředitele. Dobrá rada pro majitele aut je podle něj jednoduchá.

„Lidé si prostě musí dávat pozor na své věci, dávat auto na viditelná místa, aby nebylo odstaveno někde skrytě. A především potom záleží na zajištění toho vozidla příslušným technickým vybavením,“ říká Daněk.

A hodně je také podvodů všeho druhu. Toto je nejčerstvější případ – 39letý muž nabízel přes inzerát údajně velmi výhodnou práci, plnění obálek. Za to chtěl vstupní poplatek 660 korun. Jakmile tyto peníze zájemce poslal, pachatel přestal komunikovat.

Podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela je tento případ mimořádný, protože poškozených je více než 17 tisíc. Jinak než telefonicky je nebylo možné vyslechnout.

„Po dohodě se státním zastupitelstvím jsme zřídili policejní call centrum, tudíž naši pracovníci telefonovali těmto poškozeným a vyslýchali je přesně stanovenými otázkami, jak proběhla trestná činnost a jaký na to mají názor,“ doplnil policejní ředitel.

Letos by měla policie ve všech okresech na Ostravsku přijmout 140 nových posil. To ale komplikuje na první pohled drobný detail - policisté nesmí být podle zákona tetovaní na viditelných místech - hlavně jsou to ruce a hlava. Desítky zájemců proto musela policie z tohoto důvodu odmítnout.

Celkově pracuje v kraji 4100 policistů. Posílit by se měla hlavně obvodní oddělení.

autor: mrk
Spustit audio