Lidé se před vedrem schovávají v klimatizovaných nákupních centrech

2. srpen 2017

Mnoho lidí míří v letních parnech místo na koupaliště nebo do lesa do nákupních center. Funguje tady totiž klimatizace, která návštěvníkům uleví od horka. Například v jednom z ostravských obchodních domů se podle jeho ředitele návštěvnost v tropických dnech pravidelně zvyšuje.

Venku sice panují tropická vedra, ale v obchodním centru v Ostravě, kde jsme reportáž natáčeli, je příjemný chládek. Mnoho lidí tady proto zavítá nejen na nákupy.

Šli jsme ráno na procházku, ale venku bylo šíleně vedro, tak jsme se rozhodli, že půjdeme do šopinu, protože je tady klimatizace,“ říká jedna z námi oslovených návštěvnic. Paní Božena korzuje po obchodním centru s kočárkem a kávou v ruce. „I malému je tady lépe,“ dodává.

Zatímco venkovní dětská hřiště v těchto parných dnech zejí prázdnotou, tak v dětském koutku obchodního centra je plno. Děti lozí po prolézačkách, maminky na ně dohlížejí.

„Je super, že tady ta klimatizace je, že si člověk může od toho horka někde ulevit,“ pochvaluje si paní Klára. Naopak paní Marie by uvítala, kdyby tady bylo přece jen o pár stupňů více, protože rozdíl mezi venkovním a vnitřním prostředím je podle ní až příliš velký.

„My se snažíme nastavit teplotu tak, aby korespondovala s vnějším prostředím. To znamená, musíme dbát na to, aby rozdíl nebyl více než 8 °C,“ říká ředitel centra Tomáš Míček. „Opravdu v těchto tropických dnech to lidé vnímají jako pozitivum, takže návštěvnost je trošičku vyšší,“ dodává.

Podle ostravského praktického lékaře Lukáše Knoppa může mít ale pobyt v překlimatizovaných prostorách i svá úskalí. „Obecně by mělo platit teplotu drasticky nesnižovat, maximem by měl být osmistupňový rozdíl. Respirační onemocnění jsou mnohem častější v klimatizovaném prostředí, ať už jde o typické letní angíny, nachlazení, virózy,“ připomíná lékař.

Tropické teploty podle meteorologů budou panovat až do konce tohoto týdne. Lidé tak budou klimatizované prostory zřejmě vyhledávat stále častěji.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio