Lyžaře na Bílé postihla srdeční příhoda. Záchranáři ho spolu s Horskou službou resuscitovali

24. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Náhlá srdeční příhoda postihla 49letého lyžaře během dopoledne na sjezdovce v Bílé. Muž stačil ještě zajet ke kraji trati a poté upadl na zem. Záchranářům se ho podařilo úspěšně resuscitovat.

Pracovníci krajského operačního střediska záchranné služby převzali informaci o bezvědomí muže po čtvrt na dvanáct. Na místo ihned vyjely sanitky z Frýdlantu a Frenštátu. Vrtulník kvůli silnému větru letět nemohl.

„Dostali jsme výzvu k pomoci s tím, že muž je bez známek života. Na místě jsme zjistili, že jeden z přítomných lyžařů už začal s resuscitací, takže jsme nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pacienta si převzali,“ popsal začátek záchranné akce Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Záhy se k členům HS přidali i zaměstnanci lyžařského areálu a také dva členové Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, kteří náhodou v areálu lyžovali. Postup záchrany konzultovali s operátory linky 155 a srdeční rytmus se jim podařilo úspěšně obnovit.

„Záchranáři muže převzali do své péče a zajistili jeho dýchací cesty, vstup do kostní dřeně pro aplikaci léků, podali kyslík. Stav pacienta se dále zlepšoval a následně nabyl vědomí. Lékař na jeho těle nezjistil známky poranění,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl s tím, že postižený byl transportován na ARO frýdecko-místecké nemocnice.

„Kuriózní je, že pán prý byl u nás na ozdravném pobytu jako pacient právě s nemocí kardiovaskulárního systému. Dá se tedy říci, že život mu zachránila perfektní koordinace jak horských, tak zdravotnických záchranářů,“ komentoval dnešní událost náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

autor: tif
Spustit audio