Mladecko na Opavsku čekají v krátké době už čtvrté komunální volby

10. březen 2016
Dobré odpoledne

Nejen velká politika, ale i ta malá na vesnici může vypadat jako neřešitelný hlavolam. Už delší dobu sledujeme, co se děje v Mladecku u Opavy. Ani napotřetí se tam nepodařilo zvolit fungující vedení obce. Velká část zastupitelů a náhradníků pokaždé rezignuje, navzájem spolu nemluví a tak se nedá hlasovat v podstatě o ničem. Mladeckou politickou krizi už řeší právníci.

V Mladecku je pouze 132 voličů. Přesto souboj dvou sdružení Nové Mladecko a Naše Mladecko už zaměstnal několik odborů ministerstva vnitra.

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva 9. února Pavel Horák z Našeho Mladecka děkoval za to, že byl zvolený starostou, ale tato volba neplatí. Dosavadní starostka Jana Švejdová z Nového Mladecka tvrdí, že to má černé na bílém.

„Jediný platný program tam bylo složení slibu, takže jsem nadále starostkou. Až do nových voleb,“ stojí si na svém Jana Švejdová.

Ve stanovisku ministerstva vnitra, které má Český rozhlas Ostrava k dispozici, se píše, že zastupitelstvo bylo v danou chvíli pouze čtyřčlenné, což je počet, který zákon už nedovoluje, a že rezignace páté zastupitelky byla sice nadvakrát ale v pořádku. Následná volba nového vedení obce nemá žádné právní účinky.

Pavla Horáka (Naše Mladecko) jsme zastihli pouze telefonicky: „My si myslíme, že máme pravdu, ale soudit se nechceme. Co se stalo, se stalo.“

Kdo je z toho stále více znechucený, to jsou místní obyvatelé. „Neumějí se dohodnout,“ mává rukou jeden z místních. „Už to ani nesleduji,“ dodává další.

Příběh této malé vesničky bude pokračovat v pořadí už čtvrtými komunálními volbami v rychlém sledu. Žádná dohoda obou táborů se ale zatím vůbec nerýsuje.

autor: mrk
Spustit audio