Moravskoslezské hejtmanství spustilo mimořádné zimní čištění silnic

22. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Lidem v Moravskoslezském kraji by se mohlo lépe dýchat. Hejtmanství spustilo mimořádné čištění silnic, které má snížit množství prachu v ovzduší ze zimní údržby. Vůbec poprvé v zimě tak krajští silničáři vyrazili se speciálními vozy do terénu. Jenom letos novinka vyjde kraj na víc než 4 miliony korun.

Silničáři takto vyčistí zhruba 670 kilometrů cest. „Čistící vůz bude samozřejmě jezdit v těch částech kraje, které jsou nejvíce znečištěné, a v nížinách. Nemá smysl, aby jezdil někde na Bílé, kde je sníh až do května,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Smetený posypový materiál navíc podobně jako v minulých letech najde další využití. „Tu nejhrubší frakci, to znamená, ten štěrk jsme použili znovu do posypu zimní údržby a tu jemnější frakci jsme použili třeba na dosypávání krajnic. Byl o to zájem i ze strany obcí, kde se třeba dělaly chodníky. A zbývající materiál, který obsahoval i organické zbytky, se odvážel na skládku,“ vysvětluje technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Krajští silničáři počítají s tím, že by mohli do března z cest smést až 1400 tun štěrku a dalších prašných částic.

autor: stj
Spustit audio