Na Novou Karolinu se vrátil stavební ruch. Přibude tady dům s 60 byty

3. duben 2017
Zprávy , Zprávy

V areálu Nové Karoliny v centru Ostravy se staví další bytový dům. I když stavební firma teprve začala se zemními pracemi, polovina z 64 bytů je už předběžně rezervovaná. Investor chce v této lokalitě postavit stovky bytů různých velikostí a vytvořit tak novou obytnou čtvrť.

Nový dům se staví u náměstí biskupa Bruna na travnaté ploše mezi Trojhalím a bytovým komplexem zvaným Rezidence Karolina. Paní Magdaléna, která tady bydlí několik let, z toho nemá radost.

„Myslela jsem, že když tady udělali bytový komplex, tak že by tady měli něco udělat, aby tu člověk mohl odskočit někam do přírody,“ míní padesátnice.

Podle jednatele společnosti New Krolina Residential Development Libora Tandlera jsou v plánu i sadové úpravy. Navíc ale také výstavba dalších až osmi bytových domů.

„Celá lokalita – výhledově by to mělo být až devět bytových nebo polyfunkčních domů. V jejich okolí i na volných prostranstvích by měly vzniknout veřejné plochy se sadovými úpravami a mobiliářem. Pamatuje se na stromy, aleje, cyklodopravu,“ upřesnil Tandler s tím, že jde o společný projekt s firmami New Develompent a Demo Holding.

Zda novou čtvrt se stovkami bytů postaví, bude záležet na zájmu lidí. „Pokud ten zájem bude jako doposud, troufám si říct, že jsme schopni to celé postavit do pěti let,“ dodal.

První dům na náměstí biskupa Bruna by měl být hotov v červnu 2018. Teď začala tzv. spodní stavba a provádí se pilotáž.

Na území Nové Karoliny vyroste další bytový dům

Developer, který Novou Karolinu včetně obchodního centra postavil, měl původně v plánu ještě další výstavbu. Nakonec od ní ustoupil a nevyužité pozemky připadly městu. Šest a půl hektaru musela firma vrátit bezplatně, jeden hektar nabídla k prodeji.

O využití těchto ploch zatím Ostrava nemá jasno. Vodítkem by měla urbanistická studie, která se zpracovává. „Pro nás je to strategické území. Neznám jiné velké město, které najednou ve svém středu má tak volnou nezastavěnou plochu. Proto to musíme popadnout dobře a nepodlehnout snaze něco tam narychlo umisťovat,“ řekl už dříve primátor Tomáš Macura (ANO).

Jednou ze zvažovaných možností je postavit tady další část vědecko-technologického parku.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio