Obyvatelé Moravskoslezského kraje stále mohou žádat o příspěvek na kotel

8. leden 2018
Dobré odpoledne

Lidé v Moravskoslezském kraji mají pořád možnost požádat o příspěvek na nový kotel. Hejtmanství zatím přijalo přes 7 tisíc žádostí. Původně měl program skončit na konci roku, peníze ale ještě jsou a tak vedení kraje žádosti dále přijímá.

„Kotel mám už od roku 2016, ale tehdy jsme na dotaci nedosáhli, protože už byla zastavena. Budeme tedy žádat zpětně a doufám, že se to povede,“ říkal ještě před spuštěním dalšího kola kotlíkových dotací pan Marcel.

Opětovnou možnost podat žádost elektronicky si pochvaloval například pan Tadeáš. „To je velký přínos, že si to člověk v klidu domácího prostředí připraví. A když pak přijde ta desátá hodina, tak bude na tu klávesnici klikat, až se to tam dostane. Já uvažuji o kotli na biomasu,“ dodal.

Celkem hejtmanství naplánovalo přijmout 10 tisíc žádostí. Jak ukazují čísla po necelém půlroce, největší zájem je mezi lidmi o plynové kondenzační kotle.

„Je to rozdělené v procentech. Výměny probíhají u kotlů plynových – tam je to asi okolo 40 procent, probíhají u kotlů na biomasu na automat – tam je osm procent, ruční kotle na biomasu – tam je asi sedm procent. A samozřejmě kombinované kotle uhlí a biomasa – tam je to nějakých 23 procent,“ potvrzuje náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

Podle něj je pořád dost peněz na zhruba 1800 kotlů. „Je vyčerpáno nějakých 78 procent, takže pořád máme prostor. Dotace stále běží a tímto samozřejmě i vyzýváme občany, aby se o peníze, které jsou možné získat, přihlásili,“ dodává Krkoška.

Pro zájemce je k dispozici zhruba 190 milionů korun. Dotace může domácnostem pokrýt až tři čtvrtiny nákladů na nový kotel. Její výše se odvíjí od jeho typu. Podrobnosti lidé najdou na webových stránkách Moravskoslezského kraje.

autor: stj
Spustit audio