Opava chce letos rozhodnout o využití sporné plochy za Slezankou

6. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Město Opava zaplatí další jeden a půl milionu korun kvůli řešení jednoho z nejpalčivějších problémů. Jde o plochu za obchodním domem Slezanka v historickém jádru města.

Když se v Opavě zeptáte, co je nejvíce sledovaným problémem v tomto slezském městě, většina lidí odpoví jedním slovem – Slezanka. Vyplývá to z celé řady anket a veřejných průzkumů města. Za nevyužitým obchodním domem Slezanka v památkové zóně je volná plocha, kde ještě do konce války stály domy. Co s tímto místem, to řeší magistrát už mnoho let. Ještě teď v únoru převezmou veškeré podklady architekti a obyvatele Opavy čeká další série veřejných debat.

„Vyhlásili jsme poptávkové řízení po architektonických týmech, které by byly ochotné zpracovat vizi toho prostoru až do fáze regulačního plánu, tak abychom se v průběhu půlroku shodli na tom, co se Slezankou a za Slezankou,“ řekl před pár týdny Dalibor Halátek, náměstek primátora (Změna pro Opavu).

Tamní magistrát už architekty vybral, zaplatí jim 1,5 milionu korun a za to čeká důsledné hledání nějakého kompromisu. Jednoduché to ale nebude, protože co člověk to názor.

Park nebo naopak vrátit tomuto místu podobu před bombardování na konci války, anebo něco mezi tím? Definitivně padl záměr vybudovat nové obchodní centrum, teď je nutné vymyslet, co tam vlastně bude. Nejde zdaleka jen o Slezanku, ale o celé okolí, které je pár kroků od budovy magistrátu.

„Předpokládám, že studie nám řekne, co máme dělat s historickou budovou, kterou teď využívá divadlo. A jakým způsobem bude řešené území za Slezankou. Preferoval bych variantu, že by tam mohlo vzniknout nějaké volnější prostranství se zelení a oddech ve stínu stromů,“ dodává opavský primátor Radim Křupala (ČSSD).

Skupina, která si říká re:architekti, v březnu zapojí i veřejnost a v září by měl být na stole konkrétní a co nejvíce kompromisní návrh. Tedy něco mezi zbouráním Slezanky nebo naopak jejím využitím, variantou stavby replik původních domů, ponecháním parku anebo třeba vznikem nové ulice.

autor: mrk
Spustit audio