Ostrava investuje 40 milionů korun do informačních panelů na zastávkách MHD

30. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Na horních zastávkách na Svinovských mostech v Ostravě jsou nově tabule informující o příjezdech a odjezdech autobusů a tramvají. Město zároveň obnovilo světelné panely na dolních zastávkách, které zničil kamion. Podobně vybaveno je nyní asi 20 důležitých přestupních uzlů v Ostravě. A přibudou další.

„Je to dobré. Každého to upozorní, kdy má jet nějaký autobus, kdy je spojení, které potřebuje. Myslím, že je to správné,“ říká Jaroslava Ivánčová, která na Svinovských mostech skoro denně přestupuje z tramvaje na autobus a opačně.

„Oceňuji to, i když je to trochu zbytečné, protože je to tady v papírové formě, ale je to přehlednější,“ dodává vysokoškolák Jiří.

Pořízením informačních tabulí na Svinovských mostech končí první etapa budování takzvaných inteligentních zastávek, která začala v roce 2015. Město už připravuje pokračování.

„Chtěli bychom tímto způsobem osadit dalších 91 zastávek ve městě. Tímto bychom se dostali na počet přesahující stovku. V zásadě všechny významnější zastávky v Ostravě by měly tento systém mít,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Světelná tabule na zastávce MHD v Ostravě-Porubě

„Ta druhá etapa by měla stát kolem 40 milionů korun. Měla by být realizována na přelomu roku 2018 a 2019, protože je potřeba udělat nějakou přípravu na přívody energie a podobně,“ dodává primátor.

Město se rozhodlo pro tuto investici i na základě velmi pozitivních ohlasů cestujících.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio