Památník v Hrabyni odhalí opravené sousoší lidických dětí

10. červen 2016

Hrabyně na Opavsku dnes uctí památku zavražděných lidických dětí. Přesně 74 let od vyhlazení středočeské obce nacisty odhalí v Památníku II. světové války zrestaurované sádrové sousoší, které posloužilo jako předloha pro známý dětský pomník v Lidicích. Novou expozici doplní i zvukové nahrávky jejich posledních dopisů.

„Každé dítě mohlo napsat jeden dopis, takže mnohokráte byly pro několik adresátů a byly odeslány den před jejich popravou. Takže toto jsou vlastně přečtené dopisy těch originálů,“ říká vedoucí památníku Kamila Poláková.

V klínu památníku už stojí 82 sádrových soch. „Původně toto sousoší stálo v Mariánské Týnici v kostele, ale protože to tam nezapadalo do celkového kontextu, ministerstvo kultury se rozhodlo sousoší umístit někam jinam,“ dodává vedoucí památníku.

Sousoší tak bylo náročným způsobem převezeno do Hrabyně, poté přišla na řadu náročná, několikaměsíční rekonstrukce. Několik měsíců na ní pracoval restaurátor Tomáš Skalík, který musel každé z dětí pečlivě zdokumentovat, ošetřit a zatmelit praskliny. Až pak pro ně mohl vytvořit speciální plošinu v jedné z výstavních místností.

„Mělo by vypadat stejně jako pomník v Lidicích. Návštěvníci by měli mít pocit, že se dívají na sochařské dílo, ale také na historii, která je od nás nepříliš vzdálená, a přitom oddělená nepřekonatelnou propastí,“ vysvětluje restaurátor.

Většina z lidických děti zahynula v roce 1942 v pojízdných plynových komorách v polském Chelmnu, vyhlazení Lidic jich přežilo jen pár. Tyto a další informace se v památníku lidé dozvědí poprvé už dnes od 17 hodin, kdy se chystá slavnostní odhalení sousoší.

V péči restaurátora Tomáše Skalíka
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio