Pejskaři v Ostravě dostávají stovky pokut ročně

2. srpen 2015
Zprávy , Zprávy

Dva a půl tisíce pokut ročně udělí strážníci v Ostravě za volné pobíhání psů. Pejskaři totiž nerespektují vyhlášku, která psy bez vodítka povoluje jen na dvaceti šesti vyčleněných plochách ve městě.

Jedno místo dokonce letos přibylo - zažádala o něj radnice v Hrabové. Ubylo zase prostranství ve Výškovicích, protože ho Ostrava prodala.

Jenže i tam musejí být majitelé čtyřnohých mazlíčků ostražití. Pejskaři si tak stěžují na omezený prostor ve městě, chodci zase na nebezpečné psy.

"Je to spíš na odpovědnosti toho majitele, který ví, jak se jeho pes chová, jak zareaguje třeba na projíždějícího cyklistu nebo na běžící dítě. A pokud si nejsem jistá, jak ten pes zareaguje, nebo vím, že zareaguje nepřiměřeně, tak ho z toho vodítka nepouštím," říká mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová.

Ostravští strážníci ročně rozdají pejskařům zhruba 2500 pokut. Jen za první polovinu letošního roku se pejskaři dopustili už téměř patnácti set přestupků.

Psi v Ostravě nesmí chodit na volno, musejí mít čip, pro chovatele pak platí i povinnost uklízet po svých mazlíčcích exkrementy z veřejného prostranství. Za to mohou být stíháni jako za přestupek proti veřejnému pořádku podle zákona, za což hrozí pokuta i 1000 korun. Ve správním řízení může částka vzrůst až na 20.000 korun.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio