Plán opavské radnice na přestavbu paneláku v centru města narazil na odpor nájemníků

30. říjen 2017

Opavský magistrát chce přebudovat zchátralý panelový dům uprostřed města na moderní bydlení. Radnice už zveřejnila záměr vystěhovat současné nájemníky a místo nich přilákat movitější zájemce. Tato zpráva ale narazila na hlasitý odpor obyvatel domu. Nikam se stěhovat nechtějí.

Rozruch způsobila mimo jiné slova Dalibora Halátka, náměstka primátora za sdružení Změna pro Opavu. Místo sociálních bytů přímo vedle radnice a divadla chce město vytvořit z paneláku luxusní adresu.

„Tak jako v minulosti tam žili ti nejbohatší měšťané, kteří by se tam mohli vrátit. Je tady příležitost vybudovat velkoprostorové nadstandardní byty,“ uvedl náměstek.

„Chystáme petici proti přestavbě tohoto domu a protestujeme taky proti tomu, že se vlastně ruší nájemní byty,“ reaguje Jana Vavrečková, jedna z obyvatelek paneláku, která rozšiřuje petici.

I dalším v domě se nelíbí označení sociální byty. Mnozí tady investovali ze svého stovky tisíc korun. „V průběhu těch 20 let určitě půl milionu. Myslíme si, že jsou to byty na normální úrovni, ve kterých normální pracující člověk bydlí,“ říkají nájemníci.

Jediné, co už několik let požadují, je výměna oken a zateplení domu, který právě proto, jak sami říkají, hyzdí centrum Opavy.

I když magistrát zdůrazňuje, že jde zatím jen o plán přestavby domu, už tomu přizpůsobil přidělování dalších městských bytů, aby se nájemníci měli kam přemístit.

„Stávající nájemníci dostanou možnost přestěhovat se do zrekonstruovaných bytů, případně do jiných bytových jednotek. Záleží na nich, jak se rozhodnou,“ dodává náměstek primátora.

Dnes nájemníci vystoupí na jednání zastupitelstva a tam mimo jiné chtějí zmínit i to, že město je kvůli nájemním smlouvám na dobu neurčitou v podstatě nemůže vystěhovat. Jediným řešením je tak zřejmě dohoda obou stran.

autor: mrk
Spustit audio