Plynaři v Novém Jičíně připravují kácení desítek stromů, lidé a radnice nesouhlasí

14. prosinec 2017

V Novém Jičíně hrozí, že na několika sídlištích razantně ubude stromů. Vykácet je chtějí plynaři, protože rostou přímo nad potrubím. Vytipovali 84 často vzrostlých dřevin. Takové číslo se vůbec nelíbí místní radnici. Jedná proto s plynárenskou firmou o snížení počtu stromů anebo odkladu jejich kácení.

Stojím na křižovatce uprostřed novojičínského sídliště a ve svém dohledu mám asi 20 stromů. Dobrá polovina z nich je označená oranžovými tečkami. Před některými domy jsou takto určeny ke kácení dokonce úplně všechny stromy.

„Třeba tamta lípa by mi jako dost vadila. Ta je pěkná, ta by mi nezavazela. Ale jak říkám, tady ty zaprvé alergeny, lesní stromy, blízko baráku, ty by se daly,“ říká pan František. V domě v Dvořákově ulici bydlí už 40 let. Před dvěma vchody jeho paneláku jsou oranžové značky na šesti stromech.

„Když se ty stromy pokácí, tak už nikdo tady nic nevysadí. A když si představíte, že tady to bude všecko bez těch stromů a budeme koukat na nějaké betonové základy a baráky a já nevím, co všechno. My už tady nemáme šanci prostě nějakou tu přírodu mít,“ vysvětluje Petra Kravčenková, která sepsala petici proti kácení poté, co zjistila, že na pěti břízách hned vedle jejího domu se objevily oranžové značky.

„My jsme prostě zodpovědní za spolehlivou a hlavně bezpečnou dodávku zemního plynu a k tomu prostě patří, že musíme ta ochranná pásma udržovat bez porostu,“ upozorňuje mluvčí společnosti Innogy Petr Zajíc na skutečnost, že ke kácení nad plynovody mají plynaři právo ze zákona.

U některých domů jsou oranžové tečky na všech stromech

Nový Jičín ale s plošnou likvidací stromů nesouhlasí. Radnice připravila seznam, ve kterém jsou dřeviny rozdělené do 4 kategorií. Od těch, které chtějí radní ponechat, až po ty, které se můžou kácet hned. Místo nich město žádá náhradní výsadbu.

„Bylo by možné umístit takzvanou protikořenící fólii mezi ty nové stromy a současné vedení tak, aby stromy mohly být i poměrně blíže, než třeba ty dva metry, což je taková doporučená vzdálenost od toho potrubí,“ míní místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ). Doufá, že s plynaři dojde ke kompromisu.

První stromy mají jít k zemi už tuto zimu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio