Přibývá zvířat napadených kočkami. Podle ochránců přírody mohou kočky některé druhy decimovat

22. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Zdánlivě mírumilovná domácí kočka se v přírodě chová většinou jako velmi hbitý lovec. Své o tom ví pracovníci záchranných stanic pro živočichy, kam se dostávají jejich poraněné oběti. Hlavně ptáci. Potulující se kočky přitom podle ochránců zvířat a myslivců nemají mimo domy svých majitelů co dělat.

Z kůlny na dvoře malého hospodářství na okraji jedné z vesnic na Novojičínsku vyběhla čtyřbarevná kočka. Jméno nemá a její majitel pan Ivan přiznává, že většinu dne o místě jejího pohybu neví.

„Představte si kočku uvázanou doma na špagátě jak pejska nebo v kotci někde. To je přece víceméně divoké zvíře. Že je zdomácnělá, je zdomácněná, ale tak to všecko. Má chytat myši. A že ty ptáky, no tak to se, je to příroda, co se dá dělat,“ krčí rameny hospodář.

„Kočka je výborný lovec. Loví i více, než by stačilo pro její potřebu, takže je schopná na malém území ulovit většinu mláďat ptáků, kteří tam vyletí,“ vysvětluje zástupce vedoucího zvířecí nemocnice v Bartošovicích Jan Kašinský.

Volný pohyb koček v přírodě přitom zakazují dva zákony. Myslivci je mohou střílet, kočka ale musí být více než 200 metrů od nejbližšího obydlí.

„Do průměrné honitby vychází dvě tři osoby, které můžou lovit zvířata, která škodí myslivosti. Proto už preferujeme pasti, které můžeme rozmístit na cestičky predátorů a eliminovat je,“ vysvětluje předseda myslivců z Novojičínska Ladislav Raffai.

Myslivec říká, že jen v jeho honitbě odstřelili vloni 20 koček a dalších 20 chytili do pastí. V celé zemi je přitom téměř 6 tisíc honiteb. Oběťmi domácích zvířat jsou hlavně kosi, hrdličky, drozdi nebo sýkory.

„Kočka domácí v zásadě je zvíře domácí, takže by mělo být doma. Já si uvědomuji, že to není až tak obvyklé, nicméně dopad na populace některých zvířat, hlavně drobných ptáků, bývá obrovský,“ dodává Jan Kašinský z bartošovické záchranné stanice.

Každý rok skončí po útoku kočky v péči všech stanic v zemi několik set mláďat. Další stovky tisíc podle odhadů kočky v přírodě zabijí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio