Radnice v Odrách slibuje, že dokončí přes 30 let rozestavěnou budovu kina

23. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Nedokončený objekt městského kina plánují dostavět v Odrách. Lidé do něj ale nebudou chodit za zábavou, nýbrž pro dopisy nebo na služebnu městské policie. Plány na dokončení betonového torza přitom radnice předložila už třikrát. Teď vedení města prohlašuje, že se práce určitě rozběhnou.

Jen na dohled od oderského náměstí stojí mezi staršími městskými domy masivní nedokončená stavba s betonovým skeletem a cihlovými zdmi. Místo oken jsou jen dřevěné desky.

„Je to postrach města. Dlouhé roky se s tím nic neděje, chátrá to a nikdo to prozatím nevyužil,“ říká u budovy paní Vlasta.

Nepřehlédnutelné torzo mělo být původně městským kinem. Jenže jeho dostavbu zastavily v 90. letech restituční spory, potvrzuje současný starosta Oder Libor Helis (nezávislý).

„Dneska máme vlastně moderní techniku v domácnostech, takže lidé kina nenavštěvují, to si nemusíme nic nalhávat. Kino by tady neprosperovalo, bylo by rozhodně prodělečné,“ dodává starosta.

Průhledem přes dřevěná vrata je možné nahlédnout do interiéru zasypaného odpadky a také nedokončeného promítacího sálu, ve kterém kromě zdí není vůbec nic.

Místo kina bude pošta

Město se snažilo objekt prodat a dvakrát také neúspěšně žádalo o dotaci na jeho rekonstrukci. Poslední plán počítá s tím, že se do budovy nastěhuje mimo jiné i pobočka České pošty.

„Mohli bychom rozšířit kapacity jak pro veřejnost, tak pro naše zaměstnance. Ta pobočka by vypadala určitě lépe než ta stávající,“ říká mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Starosta Oder Libor Helis tvrdí, že tento už čtvrtý projekt na dostavbu budovy tentokrát určitě vyjde. Budova, ve které teď sídlí pobočka České pošty, totiž nutně potřebuje rekonstrukci, kterou nelze za provozu udělat.

Pohled směrem do kinosálu

„Část kina bude zbořena a umístíme zde pouze poštu a městskou policii. Tím pádem bychom se měli dostat někde k hodnotám patnácti, možná i méně milionů korun, kdy budeme schopni to kino opravit vlastními prostředky,“ vypočítává starosta.

Dokončení budovy je v plánu asi za dva roky, zhruba 35 let od zahájení výstavby.

autor: Michal Polášek
Spustit audio