Řidiče v centru Brušperku čekají změny v dopravě. Někteří novinku kritizují

11. prosinec 2017

Na radikální změnu v dopravě si musejí zvykat řidiči ve středu Brušperka. Místo dopravních značek určujících hlavní a vedlejší ulice tam motoristé musí uplatňovat pravidlo přednosti zprava. Nové opatření platí v prostoru městské památkové zóny. Radnice tam tak chce zklidnit dopravu. Někteří řidiči s tím ale mají problémy.

Pan Petr zrovna nasedá do auta. Novým pravidlům tady na náměstí v Brušperku ale moc nefandí.

„Vnímám to jako změnu k horšímu, obavy mám ze zimního období. Auta, která jedou do kopce, budou dávat přednost z těch postranních uliček, pak už se třeba nerozjedou a mohou i způsobit nějakou nehodu. Všude, kde je přednost zprava, je to takové rizikovější. A zpomaluje to provoz,“ míní motorista.

Jenže právě zklidnění provozu bylo cílem této úpravy, říká starosta Brušperku Jiří Pasyk (nez.). Kromě přednosti zprava se změnil i systém parkování, ve středu města platí zóna zákazu stání.

„Jsou tady vyhrazená parkovací místa, už se nemůže stát na silnicích kdekoliv, jak tomu bylo v minulosti. Samozřejmě lidé, kterých se to tady v té zóně týká, k nám chodili s nevolí. Chápu je, ale bohužel ulice jsou ve středu města velmi úzké,“ vysvětluje starosta.

Změny v dopravě tu netrvají dlouho, upozorňují na ně značky před vjezdem do památkové zóny. Ale ne všichni motoristé už je stihli zaregistrovat.

Starosta Brušperu Jiří Pasyk věří, že časem lidé nová pravidla přijmou. „A uvidíme, jestli třeba na tom zastupitelstvu zase přijdou nějací lidé s nějakými jinými požadavky, co se jim na tom nelíbí. A budeme to třeba ještě nějak korigovat,“ dodává.

Změny v dopravě ale mají podle starosty ještě další efekt. Prospěly podle něj vzhledu náměstí, protože z něj zmizela část značek.

autor: iha
Spustit audio