Oderská radnice koupila obchodní dům na náměstí. Chce tam přestěhovat úřad a poštu

20. listopad 2017

Radnice v Odrách koupila velkou část obchodního domu Odra poblíž náměstí. Zvažuje, že do stavby ze 70. let minulého století přestěhuje část úředníků a také poštu. Jenže zároveň s tím zřejmě padá nápad na dostavbu 30 let rozestavěného kina. Co s ním dál, město zatím nerozhodlo.

Jen z jednoho místa na rohu ulice je možné vidět současně jak oderské kino, tak i obchodní dům Odra. Zatímco kino je rozestavěné torzo, tak obchodní dům Odra je velká budova s fasádou, na které visí několik různobarevných nápisů lákajících k návštěvě obchodů nebo restaurace.

Pod brutalistním průčelím s velkými betonovými figurami zřejmě šťastně nakupujících lidí vás čeká nákup textilu nebo obuvi za nízké ceny. Původně přitom na tomto místě stále úplně něco jiného: oderský zámek.

„Mám několik fotek přímo toho odstřelu – jak to je před odstřelem, potom i během toho výbuchu,“ vzpomněl před časem místní patriot Zdeněk Mateiciuc na likvidaci zámku v roce 1966.

Obchodní dům je teď pro síť maloobchodních prodejen velký. Firma proto nabídla městu čtyři z pěti prodejních prostor za necelých 7 milionů korun. A většina zastupitelů na to kývla.

„Byli bychom rádi, abychom se nedostali do situace, kdy se budeme dozvídat, že prostě v centru našeho města se dějí věci, které nejsou v souladu se zájmy občanů našeho města,“ zdůvodňuje starosta Libor Helis (SNK), proč pro nákup budovy hlasoval.

Jeho zástupce Pavel Matůšů (KDU-ČSL) se ale naopak postavil proti. „Není úplně zřejmé, co tam bude. A s tím souvisí spojené náklady, které budou město zatěžovat. Myslím si, že to potáhneme jako kouli za sebou. A odhaduju, že to může být klidně 50, 100 milionů korun,“ dodává Matůšů.

Starosta Libor Helis připouští, že zatím existuje jen představa, že se do budovy sestěhují úředníci rozptýlení ve čtyřech dalších objektech. Do prostor přízemní restaurace by pak zamířili strážníci a pošta.

Rozestavěné oderské kino

Novou poštovní pobočku přitom město léta plánuje v budově kina. Teď projekt jeho dostavby zastupitelé pozastavili. „Myslím si, že jsme dospěli do stádia, kdy v této chvíli by pravděpodobně bylo nejjednodušší to kino zbořit,“ dodává starosta s tím, že definitivně se o osudu skeletu rozhodne možná už v prosinci.

A právě ušetřené peníze na jeho dostavbu a rekonstrukci další radniční budovy poslouží k opravám obchodního domu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio