Soud projedná požadavky věřitelů společnosti Vítkovice Power Engineering

29. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

V Ostravě se poprvé sejdou věřitelé společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE). Firma patří do strojírenského holdingu Vítkovice a je od srpna v úpadku. Stovky věřitelů přihlásily pohledávky za 74 miliard korun. Jaké mají šance, o tom se bude rozhodovat právě dnes.

Mezi dělníky a dalšími zaměstnanci se o tom, co se ve Vítkovicích děje, mluví už delší dobu. Postupně skončily v úpadku tři společnosti z vítkovické skupiny, dohromady tam pracuje asi 1400 lidí.

V zatím poslední zveřejněné zprávě insolvenčního správce, která má přes 1800 stran, je dlouhý seznam věřitelů firmy VPE. Je jich tolik, že se na dnešní přezkumné jednání těžko hledala dostatečně velká místnost.

„Vzhledem k tomu, že se do insolvenčního řízení přihlásilo téměř 500 věřitelů a soud nedisponuje místností s dostatečnou kapacitou, jednání se bude konat v Domě kultury města Ostravy,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

I když věřitelé přihlásili pohledávky za 74 miliard korun, drtivou většinu insolvenční správce David Vandrovec podle zprávy ze začátku listopadu odmítl. Jenže podrobnosti o pohledávkách se od té doby stále mění. A jak velký podíl nakonec soud uzná, o tom by se mělo podle insolvenčního správce rozhodovat právě dnes.

„Smyslem přezkumného jednání je zjistit, zda přihlášky, které byly do insolvenčního řízení přihlášeny, jsou přihlášeny po právu. To znamená, že budeme zjišťovat, zda pohledávky mohou být i posléze uspokojovány,“ vysvětlil Vandrovec.

Čtěte také

Po dnešním zkoumání dlouhého seznamu pohledávek bude zítra v sále ostravského kulturního domu insolvenční scénář pokračovat schůzí věřitelů – pro další osud společnosti VPE klíčovou.

„Ve středu bude předmětem jednání správa insolvenčního správce o jeho dosavadní činnosti, dále rozhodnutí o způsobu řešení úpadku dlužníka a pak také volba věřitelského orgánu,“ dodává Lucie Olšarová z ostravského krajského soudu.

Vedení firmy stále trvá na tom, že nejlepším řešením je šance na změnu vnitřní struktury a ne pád do konkurzu.

„Představenstvo společnosti VPE je stále přesvědčeno o tom, že tou nejlepší variantou, jak pro věřitele, tak pro zaměstnance společnosti a koneckonců i pro zákazníky, odběratele i obchodní partnery, banky a tak dále je skutečně reorganizace,“ říká mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Variantu reorganizace podporuje také insolvenční správce, ale s tím, že jednoduchá cesta to nebude. Ve své zprávě píše, že kvůli složitosti zakázek je obtížné odhadovat, jestli projekty skončí v plusu anebo naopak ve velké ztrátě.

autor: mrk
Spustit audio