V Hlučíně se uklidnila situace kolem vydávání parkovacích karet

31. leden 2016

Hlasité protesty obyvatel vyvolaly loňské změny a hlavně cena karty - ročně 1200 korun. Po mnoha veřejných debatách se nakonec podařilo prosadit výrazně nižší částku, která platí od začátku roku.

Hlučínská radnice ale trvá na tom, že kvůli počtu aut je nutné parkování na ulici hlídat a omezovat.

„Je to nějaký kompromis, možná dost silný kompromis. Takže věřím, že dojde ke zklidnění. Ten enormní nárůst počtu automobilů nás vede i k těmto nepopulárním opatřením,“ říká starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Na konci loňského roku doufal, že výrazné snížení ceny pomůže. Kromě centra z 1200 na 360 korun ročně. Je to zhruba koruna denně pro ty, kteří chtějí parkovat i v nočních hodinách na ulici a ne doma v garáži anebo na dvoře.

Místostarostka Blanka Kotrlová (ANO) po několika týdnech potvrdila, že problémy, aspoň ty nejhlasitější, skutečně ustaly. A lidé karty kupují.

„I když v centru zůstala částka 1200 korun, karty jsou vyprodány, na Rovninách za 360 korun jsou také vyprodány. Na zbývající části, což je sídliště OKD, ještě nějaká volná kapacita je. Ale celkově je ta situace zklidněna,“ dodala místostarostka.

„U těch paneláků je to problém. Stavělo se to před 30 lety a nikdo tehdy nepočítal, že bude tolik aut. Ale když někdo bydlí v rodinném domku, má dvě či tři auta, proč by měla na té úzké cestě ještě jeho firemní auta parkovat?“ ptá se jeden z místních.

Je to momentálně asi nejčastější názor v Hlučíně a zdá se, že kompromis skutečně funguje. Jenže radnice neskrývá obavu, co se stane, ale se všechny karty vyprodají a nevyjde třeba na ty, kteří chtějí parkovat u svého domu, protože jejich kartu už koupil někdo jiný.

Město slibuje vybudování nových parkovacích ploch - například na Seifertově ulici 150 míst a další prostor vnikne po obnově sídliště OKD. Kdy to bude, ale zatím jasné není.

autor: mrk
Spustit audio