Hasiči se stále častěji nemohou dostat na místo zásahu. Kvůli zaparkovaným autům

3. leden 2016
Zprávy z

Hasiči na Vysočině volají po změnách v parkování především v hustě obydlených lokalitách a na sídlištích. Jejich široká zásahová vozidla totiž často nemohou projet až na místo, odkud se ozývá volání o pomoc. Dokonce o tom mluví jako o černé můře. Nezřídka musí silou vlastních paží přenášet zaparkovaná auta.

„Už není na co čekat, průšvih už je tady,“ poukazuje na vážnost situace vyšetřovatel hasičů Jiří Zelenka. „To je noční můrou většiny strojníků, kteří ovládají hasičskou techniku. Musí najít průjezdnou komunikaci tak, aby nepoškodili žádný osobní automobil v době, kdy dochází k požáru. A čím vyšší je ten objekt, tím větší to je problém. Na místo musí výšková technika.“

Více prostoru

Právě výšková technika je lidově řečeno více nemotorná než menší zásahová vozidla. Potřebuje prostor na zaparkování a také má větší poloměry zatáčení. „Není pravda, že by hasiči měli radlici a rozhrnovali ta auta. To je nesmysl,“ dodává vyšetřovatel.

Havlíčkův Brod, Jihlava

Pro problematická a těžko průjezdná místa nechodí hasiči nikam daleko. Kupříkladu v Havlíčkově Brodě na sídlišti Výšina, dále v Jihlavě sídliště u pivovaru, sídliště Březinovy sady, Královský vršek, Havířská ulice. Právě tam se záchranáři nemohli dostat k ženě volající o pomoc. „Rozhoupali to a přenášeli o kus dál,“ vzpomíná oslovená žena. Hasiči tam vlastní silou doslova přenesli osobní auto o kus dál. A v místě je přitom značka zakazující stání.

Řešení? Více garážových stání

Hasiči dokáží natáhnout delší hadice, to ale zdržuje a v konečném důsledku zvyšuje škodu při požáru. Vyšetřovatel Jiří Zelenka má řešení: „Ať se zastupitelstva zamyslí a zřídí více garážových stání. Ten problém je opravdu veliký.“

Křižovatka, ilustrační foto
autoři: mik , ost
Spustit audio