V Jeseníkách vyhlásila horská služba druhý lavinový stupeň

5. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Důvodem je středeční vydatné sněžení, na horách připadlo až čtvrt metru sněhu. V lavinových katastrech je ho přitom přes půl druhého metru, řekl ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Upozornění na lavinové nebezpečí platí jen v lavinových katastrech Jeseníků.

„Sníh napadl na zledovatělý povrch a je možnost tvoření deskových lavin. Stupeň jsme zvýšili z prvního na druhý dnes, po měření v lavinových katastrech,“ uvedl Hejtmánek.

Podle něj horní sněhovou vrstvu tvoří převátý sníh, který je uložen na ledové krustě. „Pod ní se nachází obdobná vrstva, která je uložena na tvrdém firnu,“ doplnil. V katastrech jsou místa, kde jsou horní vrstvy sfoukané a svahy jsou ledovaté.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí, přičemž nebezpečná místa jsou na strmých svazích. Tento stupeň je podle horské služby obvykle vyhlašován v 50 procentech zimního období a stává se při něm 34 procent lavinových nehod. Bývá vyhlašován ve chvíli, kdy napadne deset až 20 centimetrů sněhu za bezvětří, uvádí horská služba na svých stránkách. V Jeseníkách byl naposledy vyhlášen druhý lavinový stupeň na konci prosince, poté byl snížen na první stupeň.

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

zdroj: ČTK
Spustit audio