V Novém Jičíně obměnili vedení radnice

19. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Nový Jičín má novou koalici i místostarostu. Stal se jím předseda tamní strany zelených Ondřej Syrovátka. Město teď vedou sociální demokraté právě se zelenými. Lidovci kvůli neshodám ještě před prázdninami z postu radních odešli. A to hlavně kvůli dohadům o to, kam by mělo město investovat.

Novému Jičínu teď vládnou dvě strany, v zastupitelstvu mají jen těsnou většinu. „Věřím tomu, že díky tomu, že máme pouze 15 z 29 zastupitelů, nás to semkne a budeme naopak hlasovat jednoznačněji. Prostě nebudou tam žádné rozpory,“ říká Ondřej Syrovátka, předseda místní strany zelených a nový místostarosta.

Na starosti má oblast životního prostředí, připravit chce město třeba na blížící se zákaz skládkování. „Určitě více třídit. Variant, co s odpadem, který se třídit nedá, je několik. Jednou z možností je postavit spalovnu, ale musím přiznat, že my zelení jsme proti. Další možností je pak vozit do spaloven, které už existují. Ale to je ještě otevřená otázka,“ dodává Syrovátka.

Strana zelených ve vedení města posílila, teď má dva radní. Sociální demokraté mají sedm členů, upřesňuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD). „Já to beru jako pokračování té stabilnější dvojice v bývalé trojkoalici, kde s námi byla ještě KDU-ČSL. Ale tam opravdu byly rozpory,“ říká starosta.

Právě rozdílné názory na to, kam má město dávat peníze, stály za rozchodem partnerů. „My jsme nebyli moc pro to, aby byly velké investice do bytových vil, aby byly velké investice do zón. My jsme spíše pro to, aby se investovalo do lidí, do spolků, do sportovní činnosti, kultury a tak dále,“ vysvětluje už bývalý radní Marcel Brož (KDU-ČSL).

Náklady třeba právě na opravu Hückelových vil, kdysi architektonického skvostu, se odhadují na 200 milionů korun. Obměněné vedení města chce v jejich záchraně pokračovat. „Nyní už by měly končit záchranné záchovné práce a připravujeme se na architektonickou soutěž,“ říká starosta Dvořák.

autor: iha
Spustit audio