Vlakový spoj na mošnovské letiště zatím využívají hlavně výletníci

14. srpen 2015

Vlakem na mošnovské letiště jezdí pasažéři bez kufrů. Jedinou takovou linku v Česku totiž zatím lidé, kteří spěchají na letadlo, nevyužívají. Vlak si ale oblíbili výletníci s baťůžky. Pro důchodce nebo rodiny s dětmi je jízda vlakem na letiště vítaným zpestřením.

„My tak jezdíme pravidelně každý týden. Malý miluje cestu vlakem, miluje letadla, takže spojíme příjemné s užitečným,“ usmívá se paní Anna, která s malým synem právě dorazila z Ostravy-Svinova.

„Pro ty děti je to zážitek už jen tím, že nejezdí pořád jen auty,“ dodává. Dvacetiminutovou jízdu pravidelně tráví v poloprázdném vlaku. „Teď je to ještě čerstvé, začalo se v květnu. Až si lidi zvyknou, začnou na to letiště jezdit víc.“

Převážnou část cestujících do Mošnova tvoří právě výletníci. Potvrzuje to i Eva Frýdlová z ostravského infoservisu, který tady na letišti cestujícím zprostředkovává jízdenky na vlak.

„Jezdí tady přímo skupiny důchodců, nebo rodiny s dětmi – ty sem přijedou jen tak,“ dodává Eva Frýdlová.

Ve vlaku jezdívá asi čtyřicet lidí. I takové číslo ale předčilo očekávání, říká Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS, která v Moravskoslezském kraji koordinuje integrovaný dopravní systém.

„Zatím je ten provoz více méně zkušební. Ověřujeme, jakým způsobem se chytí,“ dodává Stejskal s tím, že se zájmem výletníků dopravce nepočítal. Linka totiž vznikla kvůli pracovníkům v průmyslové zóně a leteckým cestujícím.

I proto je spoj jen prodlouženou trasou mezi Mosty u Jablunkova a Studénkou. Od prosince už ale do Mošnova bude mířit samostatná linka. Ta bude zajišťovat všechny směny, které jsou v průmyslové zóně. A doplňovat se bude i s přílety pravidelných leteckých linek.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio