Z dvou vil u fifejdské nemocnice budou možná památky. Podobných je ve městě málo

14. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ostrava bude mít zřejmě další dvě památkově chráněné vily. Jedná se o stavby z přelomu 19. a 20. století, které stojí u vstupu do městské nemocnice. Navrhli to památkáři a město Ostrava, které je jejich majitelem, souhlasí. Obě vily využívá nemocnice, která s nimi ale do budoucna nepočítala. Teď je už bourání nepravděpodobné.

Obě vily jsou dílem architekta Bohumila Židlického. S památkářem Martinem Strakošem stojíme před starší z nich, kterou si Židlický roku 1894 postavil pro vlastní reprezentaci.

„Je to ukázkový příklad pozdního historismu, to znamená objevování baroka v 90. letech 19. století. Takže tady vlastně máme takový malý palác s dominantou v podobě lodžie s bohatou štukovou výzdobou,“ popisuje památkář.

Druhou vilu architekt nejprve navrhoval podobně – bylo tam trochu baroka, trochu nějakého venkovského stylu, ale původní plán přepracoval.

Podobných honosných se v Ostravě postavilo málo. I proto si podle památkářů zaslouží ochranu.

„Jak se Ostrava rozvíjela, tak především tady sídlila střední vrstva. Vily si stavěli stavitelé, právníci, lékaři. Majitelé velkých podniků sídlili buď přímo ve Vídni anebo jako Rothschildové měli třeba opodál zámeček. Tudíž nám tyto vily reprezentují, dá se říct, nejvyšší stupeň tehdejšího stavebního architektonického umění,“ vysvětluje Strakoš.

Ministerstvo kultury už zahájilo řízení o prohlášení vil památkami. Ostravští radní se shodli, že tomu nebudou bránit, a bez ohledu na výsledek šetření je zachovají.

Vila u Městské nemocnice Ostrava

„Chceme obě vily citlivě zrekonstruovat. A pokud jde o jejich užití, tak to bych ještě předbíhal,“ říká ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Nemocnice, která má stavby zapůjčené, bude muset zřejmě naplánovat svůj rozvoj jiným směrem.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio