Zlatá tretra Ostrava oslaví 55. výročí. Vyvinula se v prestižní událost

19. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Atletický mítink slaví půlkulatiny. Pozvání na speciální galavečer dostalo mnoho osobností světové atletiky. Mezi nimi např. Alberto Juantorena, Sergej Bubka, Hicham El Guerrouj anebo české legendy jako Jan Železný, Jarmila Kratochvílová a další.

Padesát pět let, to už je důvod na oslavu i na vzpomínky. Za tuto dobu prokázala Tretra svou životaschopnost. Nezávodilo se jen jednou, připomíná technický ředitel mítinku Oldřich Zvolánek, který se na organizaci tretry podílí nepřetržitě víc než tři desítky let.

„To bylo, tuším, v devadesátém druhém roce, kdy nám na poslední chvíli odřekl sponzor – banka, která posléze zkrachovala, a už se nám nepodařilo zajistit základní požadované peníze na to, aby se mítink dal uskutečnit,“ dodává Zvolánek.

Tretra zatím překonala veškeré problémy a úspěšně kopírovala vývoj světové atletiky, když zachytila éru umělých povrchů, elektronické časomíry. Vyrovnala se i s nástupem profesionalismu, kdy přišly oficiální prémie či startovné. A konkurenceschopnou je ve světovém měřítku i teď, kdy je mítinků mnohem víc a běží výhradně na komerční bázi.

Dokonce v jedné věci se po pátku nebude nějaký čas rovnat Tretře žádný jiný závod na světě. „Jsme hrdí na to, že k nám pravidelně jezdí Usain Bolt. Bude tady už poosmé a to je nejvíce,“ vysvětluje manažer mítinku Alfons Juck.

Podle Jucka je také přidanou hodnotou Tretry i fakt, že si postupem času vybudovala pověst podniku, který přichází s inovacemi a nápady, díky kterým svým způsobem udává i tón v rámci globální prezentace atletiky. „Zlatá tretra byla například prvním mítinkem, který na kontinentální úrovni začal používat startovní čísla se jmény,“ připomíná manažer.

Zlatá tretra Ostrava 50, Usain Bolt

Nepřekonatelným atletickým vrcholem jsou však světové rekordy. Zlatá tretra Ostrava jich ve své historii viděla už šest.

autor: ras
Spustit audio