Martin s Renátou dorazili do Las Vegas

Když se řekne Las Vegas, co se vám vybaví? Kasína, blikající světýlka, hazard? Možná toho bude víc. Ne každý Čech se tam v životě podívá, každopádně vy tu možnost teď máte. Právě zde totiž doputovali frýdeckomístečtí cyklocestovatelé Renáta a Martin Stillerovi, jejichž osudy vám zde pravidelně týden co týden přibližujeme.

Las Vegas ohromilo i Martina. „Pro nás to byl opravdu velký zážitek i když nejsme vyznavači tohoto životního stylu. To znamená gamblingu, moderního světa, nákupních center, kasín. Bylo to opravdu hodně zajímavé, protože člověk si aspoň takhle udělá obrázek, jak to v tomhle divném, šíleném, chaotickém a uspěchaném světě kasín existuje. Viděli jsme tam miliony, možná miliardy blikajících světýlek. Tisíce, možná desetitisíce automatů, rulet a dalších těchletěch věcí,“ vyjmenovává Martin.

A svět gamblingu se dotkl našeho manželského páru i osobně. „Celých pět dní jsme spali a bydleli u chlapíka, který je v podstatě profesionálním hráčem pokeru. Takže mě samozřejmě zajímalo, jak to všechno probíhá a funguje, jestli se tím dají vydělat peníze a podobně. Říkal, že je takový hráč vyšší kategorie a tím pádem se tak dají nějaké drobné peníze i vydělat. Není to na vydělání milionů, ale v podstatě se z toho dá žít,“ dodává na vysvětlenou Martin.

Jen pro představu - tento borec se do Las Vegas přistěhoval a hned celých dvanáct let ho živí už jen hraní karet. Stačí hrát pár hodin denně.

„Dříve hrával přímo v kasínech, proto se taky do Las Vegas přistěhoval, ale v současné době internetu už hraje všechno jenom po síti, kde má prostě založený účet, kam dal nějaké peníze. A říkal nám, že měsíčně je schopný vydělat zhruba kolem 1500 dolarů, aby pokryl svoje nejdůležitější životní náklady. Žije velmi skromně, velmi chudě, ale hraní karet mu na to stačí,“ řekl Martin Stiller.

Las Vegas ale nejsou jenom kasína. Je to například i svět velmi rychlých svateb. A že v některých případech je to úplně něco jiného, než na co může být zvyklý našinec.

„Setkali jsme se dokonce i s lidmi, kteří v Las Vegas oddávali svou dceru. Těch obřadních místností je ve městě spousta a paradoxem až extrémem je, že pokud je člověk lenivý, tak v podstatě může autem přijet přímo do obřadní síně, stáhnout okénko. Kněz pak přijde přímo až k okénku té třeba limuzíny a svatebčané ani nemusejí vystoupit,“ poznamenal cestovatel.

A věříte, že právě taková svatba je v Las Vegas nejlevnější? Stojí jenom 100 až 200 dolarů, zatímco pokud byste vystoupili a měli řekněme evropštější typ obřadu, tak byste zaplatili klidně i pětistovku. Samozřejmě pořád se bavíme o dolarech.

Nejznámější město státu Nevada má ale pochopitelně i své ne až tak mediálně profláknuté zajímavosti. „Mě osobně jakoby upoutala taková věrohodnost staveb. Kýč to samozřejmě je, ale není to odfláknuté. Museli tam nainvestovat miliony dolarů, je to všechno nádherně udělané,“ uzavřel Martin, kterého v nejbližších hodinách čeká skutečná zkouška odvahy. A sice projet na kole Death Valley, tedy nejsušší a nejteplejší místo celé cesty. Ale o tom zase až příště.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.