Pikantní sladkokyselá polévka a kuřecí kousky s omáčkou z bobů

Další vydání Dobrůtek na našich rozhlasových vlnách patřilo svěží asijské inspiraci - receptu na Pikantní sladkokyselou polévku a na Kuřecí kousky s omáčkou z černých sojových bobů. Šéfkuchař ostravské restaurace Lotos Jan Marjo totiž vyznává čínskou kuchyni, se kterou má zkušenosti i ze svého působení v zahraničí. Pokud si jeho recepty chcete vyzkoušet, tady jsou.


Pikantní sladkokyselá polévka

Suroviny:
zelí
červená paprika
jidášovo ucho
bambusové plátky
1 vejce
kuřecí bujón v prášku
tmavá sojová omáčka
vinný ocet
bramborový škrob
chilli
sůl

Postup:
Zelí, červenou papriku, jidášovo ucho a bambusové plátky nakrájíme nadrobno. Směs zeleniny dáme vařit do hrnce s vodou, kterou okořeníme kuřecím bujonem v prášku, chilli, tmavou sojovou omáčkou a solí. Krátce povaříme a zahustíme zlehka bramborovou moučkou. Opět 1-2 minuty povaříme a dochutíme vinným octem. Mezitím si v misce rozšleháme vejce, stáhneme plamen na jen mírný var, vejce do polévky zlehka vmícháme, opět necháme krátce provařit a podáváme.


Kuřecí kousky s omáčkou z černých sojových bobů

Suroviny:
160 g kuřecího masa ( jedna porce )
černé fermentované sojové boby
vejce
paprika červená, žlutá a zelená
ústřicová omáčka
bramborový škrob
cibule
česnek
sůl

Postup:
Maso nakrájíme na větší kousky a v misce do lehce prosolíme. Přidáme syrové vejce (na jednu porci jen necelé), promícháme přidáme bramborový škrob a lehce v něm maso obalíme. Maso dáme smažit do rozpáleného oleje.
Pustíme se do přípravy omáčky z černých sojových bobů. Nachystáme si černé fermentované boby, po dvou větších kusech červenou, žlutou a zelenou papriku a několik větších kousků cibule. Do pánve dáme vařit vodu s česnekem a dvěma lžičkami ústřicové omáčky. Poté do základu přidáme osmažené maso, papriku, boby a vše společně krátce povaříme. Podle svého gusta můžeme ještě dosolit, dochutit cukrem, sojovou omáčkou nebo vínem. Kuřecí kousky s omáčkou servírujeme lehce posypané sezamovými semínky, a to nejlépe s jasmínovou rýží ve zvláštní misce. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.