František Tichý: Skelet ožívá

19. březen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Železobetonový skelet naproti Domu kultury města Ostravy po letech znovu ožil stavebním ruchem. Zdá se, že z torza, které mělo být původně krajským ústředím KSČ, po 30 letech konečně něco bude.

Na šestipatrovém železobetonovém monstru se zase pracuje. Stavební práce tam po mnoha odkladech zahájila firma Red House Development, která objekt před sedmi lety koupila od města za 53 milionů korun. Má tam vybudovat polyfunkční dům s kancelářemi, byty nebo vyhlídkovou restaurací.

Původně tam mělo být sídlo komunistů a ještě na podzim roku 1989 určitě nikdo nepochyboval, že by kdy mohlo být jinak. Pak ale stavbu zastavil pád režimu a začalo hledání nového využití rozestavěného objektu. U poloviny se to podařilo celkem rychle, za pár let se tam nastěhovala Okresní správa sociálního zabezpečení.

Dostavbu druhé půle pak soukromým spekulantům zhatila finanční krize v roce 2008. Tehdy sešlo z mnoha podobných projektů. Ukázalo se, že tolik kancelářských budov ve městě nikdo potřebovat nebude. A tak skelet dál zarůstal křovím. Až do letošního března, kdy investor začal s demolicí nejvyššího patra, aby mohl začít pořádně stavět.

Lidé jsou samozřejmě rádi, že se se stavbou zase něco děje. Ale po letitých zkušenostech svou radost krotí. Nicméně vlastníkovi asi nic jiného než dostavba nezbude. Podle smlouvy s městem mu v případě jakýchkoliv prodlev hrozí tvrdé sankce. Hrubá stavba má být hotova do konce roku, sloužit lidem by mohla začít v roce 2018.

No, uvidíme. Pořád ještě zbývá hodně práce. Ale taky se těším, až tu kostru socialistického dinosaura hezky obalí a funkčně vybaví i zevnitř, aby konečně získala smysluplné využití.

autor: tif
Spustit audio