František Tichý: Špatná karma

5. březen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na Ostravsku roste počet případů, kdy se lidé přiotrávili oxidem uhelnatým. Hasiči spolu s lékaři proto začali bít na poplach. Následky otravy mohou být fatální, přitom se dá případné otravě celkem snadno zabránit.

Jen za poslední čtyři měsíce vyjížděli záchranáři k padesátce přidušených lidí. Naposledy to bylo minulou neděli pět lidí v Javorníku na Jesenicku. A připomínám i druhou lednovou sobotu, kdy v nemocnicích skončilo dokonce 15 lidí - pěstounská rodina z Hlučína a dva lidé z Frýdlantu.

Těch případů je hodně a stále přibývají. Na otravu oxidem uhelnatým v Česku ročně zemře kolem 150 lidí, u části zachráněných pak zůstanou trvalé následky - až u třetiny pacientů se i s několikaměsíčním odstupem mohou projevit poruchy paměti či osobnosti, snížení intelektu, třes a podobně.

Právě kvůli nárůstu otrav oxidem uhelnatým teď záchranáři spolu s hasiči apelují na lidi, aby nepodceňovali nebezpečí úniku plynu z domácích kotlů, krbů nebo karem. Kromě pravidelných kontrol a vyčištěných komínů doporučují pořídit si domů detektor, který na únik plynu upozorní. Takový hlásič vzbudí nebo vytrhne z letargie člověka, který je bezprostředně ohrožený. Případně zalarmuje další lidi, třeba i sousedy.

Díval jsem se na internet, kolik taková věcička stojí. V průměru tisícikorunu. Což v porovnání s dalšími náklady na kotel, údržbu a zateplení domu je minimální položka. Mimochodem nejčastěji bývá za otravou netěsnost plynových kotlů a současně téměř úplně utěsněný zateplený dům.

Hyperbarická komora

Připojuji se k záchranářům s apelem - nepodceňujte toto nebezpečí. Špatných karem je v okolí určitě spousta, ale hyperbarická komora, která přidušeným pomáhá, je na celé Moravě jen jedna.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.