Ivana Šuláková: Olympijské sportování

14. srpen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tři ostravské lokality se v těchto dnech proměnily v Olympijský park. Na Masarykově náměstí, Černé louce a v Loděnici u Hradní lávky stojí speciální areály, v nichž si hlavně děti mohou vyzkoušet řadu sportovních disciplín a dospělí třeba odpoledne sledovat na velkoplošné obrazovce přenosy z olympijského Ria. Skvělý nápad.

Sport, přenosy z Ria, ale také koncerty, taneční představení a různé exhibice. Taková je šestnáctidenní nabídka ostravského Olympijského parku. Když jsem o něm slyšela poprvé, skepticky jsem prohlásila: „Hm, další komerční cirkus, další snaha o oživení centra krajského města.“ Přiznávám, že efekt Olympijského parku dnes vidím někde úplně jinde.

Přestože pořadatelům počasí až tolik nepřeje, o zájem, hlavně u dětí, rozhodně nouzi nemají. Malí i větší návštěvníci se s nadšením vrhají do různých sportovních disciplín, které si na místě mohou vyzkoušet. Běhají, skáčou do výšky, do dálky i na trampolíně, vrhají koulí, jezdí na zábavných kolech, zkoušejí metanou i baseball. Baví se prostě naplno.

Když jsem částí Olympijského parku prošla, byla jsem až překvapena, kolik zájemců o sportování na místo dorazilo. A stejné pocity možná mají i lidé, kteří tam na ně dohlížejí a pravidla sportu jim vysvětlují. Jde totiž v řadě případů o trenéry a cvičitele, kteří by rádi získali nové zájemce pro své oddíly. A tady se jim naskýtá báječná příležitost. Držím jim palce.

Dětí, které s chutí a pravidelně sportují, totiž není mnoho. V době mého dětství jsme se prostě jen navlékli do tepláků a trička a vyběhli na dvorek. Hráli jsme honičku, vybíjenou, běhali jsme na čas a oprýskaný klepáč na koberce nám posloužil jako gymnastická hrazda. Pohyb nám rozhodně nechyběl. Neměli jsme totiž počítače.

A tak, když vidím, kolik drobotiny poznává sportovní disciplíny, které Olympijský park v Ostravě nabízí, strašně moc si přeji, aby olympiáda trvala déle než oněch pouhých 16 dnů. A taky – aby ještě alespoň pár dnů vydrželo letní počasí, protože v tomto případě není většího nepřítele než vytrvalého deště a chladu.

Hezkou letní neděli vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.