Kdo nedaruje vidle, není Čech! V lichnovském Muzeu vidlí

14. říjen 2014

Jednoho zářijového rána otěhotněl Jan Gemala z Lichnova na Bruntálsku zajímavou myšlenkou. Založím si Muzeum vidlí, řekl si, když se slastně protahoval v posteli.

Devět měsíců myšlenka rostla a sílila, až konečně v červnu v roce 2012 se zrodila ve své konkrétní podobě. Stodolu i různá zákoutí Gemalovic soukromé zahrady obsadily pichlavé exponáty. Každý z nich je jedinečný, každý má svůj příběh.

Vidle jsme asi v rukou měli všichni. Ať už při rytí zahrady, kydání hnoje či nakládání sena. Určitě nás však nenapadlo, že i tento prastarý zemědělský nástroj může mít své muzeum. Že mu také někdo vymyslí vlastní vidlebox, ambasádu a jen kvůli němu podnikat vidlety po Evropě.

Vidláci z Lichnova už mají i světové renomé. Ambasády Muzea vidlí můžete najít třeba v Itálii, Španělsku či Maďarsku.

Čtěte také

Kdo nedaruje vidle, není Čech! Tuto radikální myšlenku šíří do světa správce muzejní podstaty, Jan Gemala z Lichnova. A lidé na jeho výzvu slyší. A jak jsme zjistili, vidle se do muzea jen hrnou.

Vidle mají také svůj mezinárodní den. Podle muzejníka Jana Gemaly jej prý najdete v každém dobrém kalendáři. Je to v sobotu uprostřed června.

A ještě dodejme, že autorka pořadu získala titul Apoštol Muzea vidlí. Ten se uděluje zástupcům médií, kteří svobodě, ze své vlastní vůle šíří slávu muzea v novinách, televizi, či v rozhlase.

O vidlích a vidlácích se více dozvíte při poslechu našeho magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento a další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio