Pár vyder malých v ostravské zoologické zahradě se opět rozmnožil

7. březen 2015
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Vydří rodinka se rozrostla o pět mláďat, ve vrhu byly dvě samičky a tři samečci. Aktuálně rodina čítá dvanáct členů. Mláďata zatím tráví většinu času v zázemí, do venkovního výběhu se odváží jen výjimečně a na krátkou chvíli.

Vydřata přišla na svět už před dvěma měsíci - 7. ledna. Ošetřovatelé ale nevěděli, kolik mláďat ve vrhu bylo. Nechtěli samici rušit a zasahovat do odchovu. Až po několika týdnech se odvážili do porodní boudy nahlédnout a mláďata spočítat.

„Stejně velký vrh měla samice i na podzim roku 2013, proto je vydří skupina tak početná,“ poznamenala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.


Vydra malá (Aonyx cinerea) je nejmenším druhem vydry. Obývá převážně porosty mangrovů a sladkovodní mokřiny v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Nepálu, Taiwanu, Vietnamu, Malajsii, Velkých Sundech a na filipínském ostrově Palawan. Dobře plave a potápí se, ale tráví také mnoho času na březích vod. Živí se vodními živočichy, ale také malými ptáky a savci. Je vedena v Červeném seznamu jako zranitelný druh.

Na rozdíl od našich vyder říčních, které jsou samotářské a samice se se samcem potkávají jen během poměrně krátkého období páření, žijí vydry malé v poměrně početných vícegeneračních rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a různě starými mláďaty.

„Pro mláďata z předchozího vrhu je pozorování odchovu mladších sourozenců velmi důležité. Získané zkušenosti zúročí, až dospějí a budou sama zakládat rodiny v jiných zoologických zahradách,“ dodala mluvčí.

Ostravská zoologická zahrada je v březnu otevřena denně od 09:00 do 18:00, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve. Vstupenka pro dospělou osobu stojí 80 korun, zlevněná pak 50 korun.

Mláďata vyder malých
autor: tif
Spustit audio