Dolní Lutyně na Karvinsku se pyšní originální kuchařkou
Kulinářské hvězdy nenajdete jen v luxusních restauracích. Jednu takovou najdete i v Dolní Lutyni na Karvinsku v hodně neobvyklém místě - v kostele. Tamní farář pečlivě sesbíral recepty slezské kuchyně a vydal unikátní farní kuchařku.
Obsahuje zhruba stovku receptů. "V kuchařce jsou obsaženy recepty skutečně vyzkoušené nebo osvědčené tímto krajem a složením místního obyvatelstva," říká farář Marián Pospěcha. Najdete tam například bigos, brutvaňok nebo cuketový prejt.
Nápad s farní kuchařskou se zrodil jak jinak než v kuchyni. Farář Marián Pospěcha byl na návštěvě u jedné ze zdejších rodin a pochutnával si na haluškách.
"Tak jsme si říkali, že když tady žije několik národností, nebylo by od věci posbírat nějaké recepty. Té myšlenky jsme se chytili a skutečně lidé na to zareagovali - začali nosit různé recepty, které se jim osvědčily."
Podle něj jde víra s jídlem dohromady. "Nadpřirozené předpokládá přirozené. A když přirozené není v pořádku, tak nadpřirozené nemůže fungovat," říká.
"Jídlo má veliké kouzlo, poněvadž umí spojovat lidi mezi sebou. Díky jídlu lidé také umí nacházet společnou řeč," dodává farář Marián Pospěcha.
Na faru do Dolní Lutyně jsme s mikrofonem vyrazili a s panem farářem jeden z receptů vyzkoušeli. Jak to dopadlo, to si poslechněte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.