Léčí, uzdravují, zkrášlují, mají využití v kuchyni i při nejrůznějších obřadech

19. únor 2016

Léčivé rostliny v jejich nejrůznějších podobách i možnostech využití představuje výstava Muzea Novojičínska v Novém Jičíně. Zaměřuje se především na využití léčivých rostlin v lidovém prostředí v minulosti, kdy měli lidé bylinky vždy po ruce.

Na výstavě uvidíte, jakým způsobem kdysi naše babičky léčivé rostliny využívaly. Byliny se vařily, nakládaly do vína, do alkoholu a taky do piva. Nebo se úplně jednoduše jedly.

„Například osmažený popenec s vajíčkem byl proti běhavce. Nastrouhaný křen nebo puškvorec byl proti žaludečním problémům. Velice významný byl med a právě několik druhů medu máme také vystavených na ukázku,“ říká etnografka Anna Hrčková.

Všechno jsou to rostliny a produkty z okolí, takže si návštěvníci mohou udělat obrázek o tom, jakým způsobem se zde léčilo.

„Ještě bych chtěla poznamenat jednu velice důležitou věc – že tyto rostliny byly léčivé, ale větší sílu a léčivější byly tehdy, když byly posvěcené. A k tomu docházelo buď na Květnou neděli nebo na Boží tělo. Ale takový svátek veliký, kdy se světily byliny, to byl 15. srpen, svátek Nanebevzetí Panny Marie,“ připomíná etnografka.

Různých rostlinek najdete v muzeu desítky, vlastně jich je přes stovku. Uvidíte tam také takový improvizovaný trh.

„Tady jsme se snažili dát rostlinky, které se buď prodávaly, nebo byly typické. Tady je kořen kosatce německého – to je ten modře kvetoucí kosatec, který má většina lidí na zahrádce. Tady jsou duběnky, mateřídouška a další spousta rostlin je tady na ukázku,“ doplňuje botanička Petra Mičková.

Výstava Léčivá síla a moc rostlin v tradiční kultuře Novojičínska

Do Muzea Novojičínska v Novém Jičíně se na výstavu o léčivých rostlinách a jejich důležitém místě v tradiční kultuře, léčitelství i lékárenství podíváme podrobně v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio