Domovy se zvláštním režimem. Jak fungují a komu slouží?

5. únor 2016
Dobré odpoledne

Domov se zvláštním režimem je sociální zařízení určené lidem se sníženou soběstačností. Například seniorům s Alzheimerovou chorobou a poruchami paměti.

V Ostravě přibude už zanedlouho další z takzvaných Domovů se zvláštním režimem. Ve zrekonstruovaných prostorách jej otevře středisko Siloe Slezské diakonie, které se zaměřuje na péči o lidi s poruchami paměti. Většinou jde o seniory, kteří už se v každodenním životě neobejdou bez pomoci okolí.

„Je to pobytová služba, která už nabízí službu až do konce života. Je tam smlouva na dobu neurčitou. Ten název – domov se zvláštním režimem – je takový, můžeme říct, diskutabilní, ale jedná se vlastně o domovy pro seniory, kteří mají nějakou formu poruchy paměti nebo demence,“ vysvětluje vedoucí střediska Siloe Marta Machová.

Nový domov, který v Ostravě plánuje otevřít Slezská diakonie, bude mít dvanáct míst. Už teď jsou ale všechna místa obsazena. „Poptávka je vysoká, máme úplně plno a dalších asi dvacet lidí máme v čekací době,“ dodává Marta Machová.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Podle Machové do domova se zvláštním režimem přijímají lidi s vysokým stupněm závislosti, čili se nejedná o člověka, který je ještě relativně samostatný. A musí mít diagnózu poruchy paměti.

„Zákon o sociálních službách a vyhláška 505 jasně stanovují limity, kolik můžete za službu od seniorů maximálně vybírat. V domově se účtuje samostatně strava, účtuje se lůžko a k tomu vlastně náleží poskytovat celý ten příspěvek na péči v té výši, kterou dostává senior,“ upřesňuje vedoucí střediska Siloe.

Čtěte také

Další informace uslyšíte v zvukovém záznamu naší pravidelné páteční miniporadny – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.