Rehabilitace má spojit psychické s tělesným, protože je to jedna z cest, jak ovlivnit to psychické

22. duben 2017
Dobré odpoledne

Už pošestnácté vás ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava zveme k malé prohlídce Psychiatrické nemocnice v Opavě. Postupně ukazujeme, jak vypadá léčba pacientů a jak ji oni sami vnímají. Dnes nás čeká místo, ze kterého se ozývají zvláštní zvuky.

Součástí terapií, součástí léčby je všemožná rehabilitace. Postupně se tady střídají pacienti z nejrůznějších oddělení. A jako třeba tady mají v ruce pilky, dláta, kladiva. To v dílně, kde jsou spíše muži. Tak dejme slovo naopak ženě, pacientce paní Haně. Je velmi zručná a na rehabilitaci je velmi ráda.

„Šije se tady, plete, háčkuje. Velice se mi to líbí. Za prvé mě to uklidňuje a je to takové odpíchnutí tam z toho ústavu, takže je to výborné. Pomáhají mi tady odrazit se ode dna a začít nový život,“ říká spokojeně paní Hana.


Každou sobotu po 14. hodině vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

Léčba pacientů opravdu nejsou jen léky nebo sezení v rámci komunity. Co všechno vlastně obsahuje pojem rehabilitace, to nám prozradil vedoucí lékař rehabilitačního oddělení Libor Havrlant.

„Rehabilitace právě v našem zařízení by měla spojit to psychické s tím tělesným, protože to je jedna z cest, jak ovlivnit to psychické. Takže u nás rehabilitace zabírá jednak tu pracovní, činnostní terapii, v té vyšší odbornější sféře pak nabízíme ergoterapii, fyzioterapii a máme ještě možnost balneoterapie, elektroterapie,“ vysvětluje lékař.

Je jasné, že škála rehabilitací a různých postupů je opravdu hodně pestrá. V každém případě efekt to má. Paní Hana je důkazem. „To už jsou dva měsíce a pokračuje to k lepšímu. Také se lépe cítím,“ dodává pacientka.

Rehabilitaci si tady opravdu pochvalují a mnozí to, co se naučili, zkouší potom i sami doma.

autor: mrk
Spustit audio