V petřvaldském muzeu se usadili vládci noci

6. březen 2015

Ožívají hlavně za soumraku a pod rouškou tmy, kdy jim jejich bystré smysly může člověk jen závidět. Takoví jsou Vládci noci z říše zvířat, které v těchto dnech na výstavě představuje Technické muzeum v Petřvaldě na Karvinsku. Vydáme se mezi sovy, netopýry, ale i mořské živočichy nebo savce s neobyčejně vyvinutou schopností orientovat se v noční tmě.

Co dělají zvířata v noci? Jak se dokážou ve tmě orientovat a které z neobyčejně vyvinutých smyslů jim v tom pomáhají? A jaký vliv může mít na noční život zvířat člověk, který díky technickým vymoženostem už dávno nechodí „spát se slepicemi"? Odpovědi na tyto otázky najdete na výstavě nazvané Vládci noci.

Do tajů nočního života zvířat, která se na rozdíl od člověka dokážou díky svým smyslům ve tmě mnohem lépe orientovat, zasvěcují návštěvníky v potemnělých prostorách muzea desítky modelů zvířat i světelné obrazovky s informacemi.

Výstava je rozdělená na jednotlivá zákoutí, která připomínají například moře, louku, les, anebo také malý vesnický dvorek. Muzeum návštěvníky také upozorňuje, jak může noční život zvířat narušit v dnešní době samotný člověk.

Výstava Vládci noci potrvá v Technickém muzeu v Petřvaldě do 14. června. A kromě této výstavy najdete v muzeu také dvě expozice - jedna je věnovaná historii tramvajové dopravy na Karvinsku a druhá tradici hornictví v tomto kraji.

autor: čan
Spustit audio