Vyhlášení městské památkové rezervace před 50 lety zachránilo Nový Jičín před bouráním

31. leden 2017

Náměstí v Novém Jičíně je chloubou tohoto historického města. Místní lidé za to mohou vděčit 50 let starému rozhodnutí ministerských úředníků, kteří prohlásili centrum Nového Jičína městskou památkovou rezervací. I přes několik méně povedených zásahů si střed města zachoval svůj historický ráz.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně je jedno z mála v zemi, které má po celém svém čtvercovém obvodu podloubí. To navíc zčásti pokračuje i do okolních malebných uliček.

„Počátkem 60. let začal tým Dobroslava Líbala z tehdejšího SÚRPMO (Státní ústav pro rekonstrukci památkových měst a objektů – pozn. red.) mapovat jednotlivá historická jádra cenných měst v rámci tehdejší československé republiky,“ říká uprostřed náměstí historik z novojičínského muzea Radek Polách.

Dobroslav Líbal provedl komplexní stavebně historický průzkum celého jádra historického města a poskytl podklady pro tehdejšího ministra školství pro vyhlášení městské památkové rezervace v Novém Jičíně. Ta byla 19. ledna roku 1967 vyhlášena.

Novojičínská památková rezervace zahrnuje historické jádro města ohraničené takzvanou Okružní třídou tvořenou ulicemi Štefánikova, Sokolovská, Generála Hlaďo a Tyršova.

„Všechna města, která mají městské památkové rezervace, je to na nich výrazně vidět,“ říká starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD), který je původním povoláním historik.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně

„Radnice dostaly možnost se o ty kulturní památky starat. A to není jenom o tom, že dostaly nějaký zákon, ale i finanční možnosti. My teď na městskou památkovou rezervaci čerpáme ze tří dotačních zdrojů,“ dodává starosta.

Domy a prostranství uvnitř rezervace mají pod dohledem památkáři. Jejich vlastníci je nemohou libovolně přestavovat nebo bourat. Jenže někdy ani to neplatilo. To je třeba případ centrálního parkoviště u tržnice. Tady stály domy ještě na počátku 70. let minulého století. Tedy v době, kdy už památková rezervace několik let platila.

„Zmizela část ulice Úzké, bývalé Židovské ulice, kde byly nádherné přízemní barokní domy. A zároveň byla taktéž sanována historická věznice z poloviny 19. století, na kterou dnes zůstalo památkou její torzo,“ připomíná Radek Polách.

Budova Staré pošty, nyní sídlo Městského kulturního střediska

Přesto památková rezervace uchránila velkou část domů. Socialističtí plánovači už v blízkém okolí začali připravovat stavbu sídlišť. Pokud by rezervace nebyla, vypadalo by centrum Nového Jičína podle Radka Polácha výrazně jinak.

„Pravděpodobně bychom dopadli jako nedaleký Frenštát pod Radhoštěm, že by zůstaly pouze opravdu ty domy na náměstí, a okolí by zabrala novodobá výstavba panelákového typu, která byla tehdy velice obvyklá,“ domnívá se historik.

Starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák vidí navíc riziko i v devadesátých letech minulého století, kdy architektům a projektantům padly téměř jakékoliv zábrany. „Byla to překotná doba různých přestaveb. Městská památková rezervace dala jasné limity, co se může a co se nesmí. Podle mě to ty domy zachránilo,“ dodává starosta.

Novojičínsko se navíc může pyšnit českým unikátem. Nikde jinde nejsou vedle sebe hned tři městské památkové rezervace – kromě Nového Jičína i ve Štramberku a Příboře.

Jedna z bočních uliček - Jungmannova
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.