Nová lávka i pavilon nad vodou. Park Na Špici je skoro hotov

8. listopad 2014

Nové velké dětské hřiště, lávka přes řeku, loděnice, sportoviště a pozorovatelna ptáků - tak bude vypadat pardubický park Na Špici, který leží na soutoku Labe a Chrudimky.

Jeho oprava spěje do finále, už 30. listopadu nový park stavbaři předají městu, lidé ho ale budou moci opravdu ocenit a hodnotit až na jaře. Před tím, než ho stavbaři dokončí a než napadne první sníh, si ho zašla prohlédnout redaktorka Naďa Kubínková.

Jednou z nejviditelnějších změn je nová lávka přes řeku Chrudimku. „Je dřevěná a naprosto přirozeně propojuje opravený park s centrem města. Vznikne zde unikátní vycházková a rekreační zóna, která bude spojovat park Na Špici, Tyršovy sady a pardubický zámek ,“ říká koordinátorka rekonstrukce Kateřina Sedláčková.

Lávku budou moci využívat pouze chodci, cyklisté budou muset sesednout z kola.

Pozorovatelna nad vodou

Součástí obnovy parku je vybudování vzdělávacího pavilonu s pozorovatelnou ptáků, které budou moct lidé obdivovat na jezeře Čičák. Část dnes zarostlé vodní plochy totiž ponechali stavbaři jako přírodní biotop a přirozené hnízdiště.

Pavilon bude zároveň sloužit jako zázemí pro nové dětské hřiště a přilehlé sportoviště. V parku dojde i ke zpevnění cest, úpravě břehů a instalaci nového osvětlení.

Rekonstrukce parku se obešla bez hlasité kritiky ochránců stromů. Ke sporům nedošlo ani přesto, že z parku zmizelo 180 starších a poškozených stromů.

Přestavba okolí soutoku Labe a Chrudimky stála 36 milionů korun. Na placení využilo město peníze u Unie.

autor: KUB
Spustit audio